keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

NYT SATAA EIKÄ ITKE SYDÄMEIN

Jippii! Nyt sataa ja vaikka ukkostaakin, ei haittaa. Sadepisarat ovat enemmän kuin tervetulleet ja veden lorina ränneistä kastelutynnyreihin on kuin musiikkia korville.
Eikö ihminen sitten koskaan ole tyytyväinen, kesäkuussa satoi, voi voi, heinäkuussa paahtoi, no voi voi. Mut liika on aina liikaa. Tosin kesäkuun sateet antoi kasvulle puhtia ja mustikat on isoja, samoin saskatonat joita tänään keräsin ämpärillisen.

Nautittiin me helteistä, monesti päivässä painauduttiin järveen vilvoittelemaan. Nyt kun ei ole järvi lähellä, pakko piipahtaa viileässä suihkussa monta kertaa päivässä. Yöt nukutaan huippuimuri, puhallin ja kaikki ikkunat avoimina antamassa viileyttä. Silti lakanat tarttuvat selkänahkaan. Mutta kesä on.

Saskatonissa on paljon c-vitamiinia ja linnut mielellään tankkaavat niistä muuttomatkaansa varten. Oli pakko verkottaa pensaat että jotakin jäi itsellekin, viime vuonna meni kaikki vähäiset marja parempiin nokkiin heti kypsyttyään. Verkottaminen on lievää rääkkäystä, mutta pakko jos jotakin itselle aikoo saada. Aina jää verkkoon joku tumpelompi lintu, tiaiset lentävät verkon silmistä läpi. Tänään kun otettiin verkot pois, kyllä tintit riemastuivat ja kilvan lensivät oksiin tankkaamaan mehevillä marjoilla vaikka me oltiin samassa pensaassa keräämässä.
Saskatonat on helppo kasvattaa ja marjat makeita. Niitä saa aina tertusta kourallisen. Aurinko tuottaa marjoihin sokeria ja marjat maistuvat. Varsinkin nämä nyt viinirypäleen kokoiset. No jaa, meidän viinirypäleet ovat vasta alkutekijöissään. Mutta ehtivät hyvin pullistua syksyyn mennessä.


Pensasmustikoistakin tulee kunnon sato. Ensimmäiset poimittiin tänään talven varalle. Ja puoliso tietysti singahti mustikkametsässä. Hän kun tykkää poimia marjoja ja kulkea luonnossa. Me Simon kanssa tehdään vaan pakolliset lenkit polkuja pitkin.

Kotipihan kukat ovat myös kasvaneet vauhdilla. Iso hirvenjuuri on valtavan kokoinen ja se piti tänään tukea pystyyn. Mehiläiset tykkäävät sen keltaisista kukista ja vieressä kukkivasta värimintusta.


Eipä kovin kauan satanut. Enemmän olisi saanut kastella, mutta ehkäpä yöllä sitten tulee lisää vettä. Huomiseksi on luvattu ukkosmyrskyjä. Tiistaina mökiltä kotiin ajellessa tuli monessa kohtaa niin rajusti vettä, että näkyvyys oli sitä luokkaa, että monet ajoivat tien sivuun odottamaan sateen laantumista.  

Sunnuntaina on nuorisolla jännä päivä, Neste-rallin pikataival ajetaan aivan mökin vieressä olevalla maantiellä. Haluavat sinne saamaan suut silmät hiekkaa täyteen. Vanha ei enää jaksa, tulipa nuorempana kiivettyä katselukivelle aivan parhaaseen hyppyriin.

Ja Simo voi hyvin. Tyttöystävä on unohtunut kun täällä kotipuolessa ei ole sellaisia Julioita. Onneksi. Ei sitä kestäisi Erkkikään että joka yö viuskutettaisiin ja vinguttaisiin lakkaamatta.
Siis rauha maassa. 
Komea poika kyllä kelpaisi tytöille...jos. Mutkun.

Kantarellit kasvavat kun saavat sadetta. Luin juuri terveystietäjän lausuman, miten sienet ovat terveellisiä suolistolle ja etenkin paksusuolelle. Ja miten monet sienet jäävät poimimatta kun ei niitä tunneta ruokasieniksi. Mm. limanuljaska. Minua jo nimikin kummastuttaa. Mut lupaan tutkailla kunhan sienet alkavat nousta.

Huomiseksi on luvattu kesän kovimmat ukkoset ja rankkasateet.
Ne kestetään, helteet ja aurinko palaavat viikonlopuksi. 
Joskus laulettiin: "nyt sataa, nyt sataa, ja itkee sydämein". Minä toivotan nämä sateet todellakin tervetulleiksi. Onhan helle meitä hellinytkin.


16 kommenttia:

 1. Täälläkin satoi ja hyvältä tuntui, kyllä se vaan niin on että jos ei lainkaan sada niin ei siitä hyvää seuraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kovin pitkää sadetta saatu mutta luonto kyllä kostui. Ilma raikastui ja tuntuu helpommalta hengitellä. Kyllä sopivasti pitää saada aurinkoa ja sadetta, molemmista on syytä iloita.

   Poista
 2. Illalla uksti ja saatiin vettäkin, nythän sitten luvassa se kunnon myräkkä. Vielä on poutaa eikä kolinoita kuulu. Toivottavasti menee mukavasti ohi, ilman vahinkoja.
  Hyvää heinäkuun viimeistä päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkonen jyrähteli illalla mutta eipä kovasti pelottanut. Vettä tuli kasvien iloksi ja nyt on taas hieno aamu, kosteus huokuu maasta kun aurinko lämmittää.
   Myös sinulle ja Himmulle mukavaa heinäkuun vimppapäivää.

   Poista
 3. Hiukan satoi eilen, että sitä sadetanssia pitää vaan jatkaa:))
  Meillä saskat ja kirsikat meni linnuille, saskat on niin korkeita ettei niitä enää voi verkottaa, mutta pensasmustikoita tulee ja ne on verkon alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jatkan kyllä sadetanssia, kantarellit ei muuten kasva! Saskat verkotettiin ja saatiin satoa, kirsikoita ei paljoakaan tullut mutta pensasmustikat ovat säilyneet verkottamatta. Noiden verkkojen kanssa on sellainen täpinä viritellessä ja sitten tahtoo linnut jäädä niihin kiinni. Mutta pakko se vaan on.

   Poista
 4. Hienoa että satoa olette saaneet kuin parhaina vuosina ikään..;)
  Totta on, että jos pensaita ei verkota, ei marjoja jää itselle syötäväksi asti.
  Meiltä vei herukatkin kylmä sää, pölyttäjät puuttuivat.
  Sade on välillä kovasti tervetulut, meillä satoi aamuyöllä tänään;))
  Ihanaista viikonloppua sinulle & pojillesi, Anja-Regina! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satoa on saatu, mustikkaa, mansikkaa, saskatoneja. Nyt odotellaan mustaherukoiden kypsymistä, niissä on joka kerta melkoinen urakka.
   Ei vaan jaksa sataa. Kukkamaata on kasteltava joka ilta täällä mökkeröllä ja kotona odottaa myös kasteltavat. Mutta lämmintä on ja uinti maistuu.
   Porukka tässä vähenee mökiltä koteihinsa ja nää jää tänne taas kolmestaan! Kiitos Aili, terkut sinulle ♥♥

   Poista
 5. Anja, me lopetimme mansikan kasvatuksenkin sen tähden, kun piti niitä verkkoja käyttää. Oli ikävä irrottaa niistä lintuparkoja. Pensaita on meille kahdelle tarpeeksi ja riittää myös linnuille. Kiriskatkin he saavat syödä, kunhan sen verran jättävät, että saadaan jouluksi oma kirsikkalikööri.

  Olin viime suvena isossa tutkimuksessa vatsastani ja etsittiin jopa vatsasyöpää tai keliakiaa, mutta se ei ollut kumpaakaan, vaan vanha tuttu 30 vuoden takaa eli colon irritable, ärtynyt paksusuoli. Jos se olisi tulehtunut, olisi ollut pahempi. Nyt ei sitten kuulemma saisi olla yhtään stressiä, hah-hah, sitten pää pitäisi vaihtaa, ja sain monta vinkkiä, joista mansikka on kaikkein paras. Professori Piippo siitä kertookin kirjassaan Puhdasta ravintoa. Tuo sienijuttu on kiinnostava, sillä sanotaan, että kroppa tietää, mitä se tarttee ja mulla on hirveä himo sieniin. Nyt kunnon sadetta, niin poimin ekat kantarellit omasta lehdosta. Myynnissä on ollut toistaiseksi vain rupusen kuivia kantarelleja. Aion kerätä myös rouskuja, sillä pidän sienisalaatista.

  Täällä sitä trombia odotellaan....Osa keräilee puutarhakalujaankin suojaan, meillä R. kantaa sisälle vain raskaan tuoksuherneruukun, sillä sitä kukkaa en jätä myrskyn riepoteltavaksi. Teille onneksi olette nyt siellä päässä eli kotona.

  Mutta sama toive on kaikilla puutarhureilla: Vettä!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rastaiden irrottaminen ei ole mun homma onneksi! Me on kyllä mansikkamaa ja saskatonapensas verkotettu, myöhemmin on myös tyrnit eristettävä jos aikoo satoa saada.

   Minulla on myös oireillut paksusuoli, sitä on tutkittu ja ei oikein kiva operaatio ollut se tähystys. Ei onneksi mitään vakavampaa. Mutta sieniä syön, lauantaina löydettiin ämpärillinen ja niitä on nyt syöty joka päivä.
   Rouskut ja tatit myös poimitaan. Sienisalaatti on niiiin hyvää!!!

   Kuivaa on, aina illalla pakko kastella täällä mökillä ja kotona sitten taas. Mutta kesä on kyllä aivan kiva, varsinkin jos saa olla täällä landella ja pääsee uimaan.
   Myrskyistä ja ukkosista on päästy aika helpolla, aina on mennyt ohi.

   Terkut niemen nokasta ♥

   Poista
 6. Vesi on tärkeää kesällä. Ei sitä muuten mitään kasva.
  Kiva on satoa kerätä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on kannettu joka ilta kasveille. Ja itse päivällä uitu ja uitu taas uudelleen.
   Kiitos sylvi, terkut sinne Sverigeen.

   Poista
 7. Eilen saatiin vettä täälläkin. Ei tullut mitään suurta mylläkkää täällä kirkonkylässä, saaren mökkiläisiltä on mennyt sähköt parikin kertaa useiksi tunneiksi. Kovin ovat kuurot paikallisia. Onneksi joku pilvenreuna osui tänne meillekin.
  Syksyllä istutettuun saskatuunaan tuli yksi terttu marjoja. Rastaat ehtivät ennen meitä, olivat jättäneet kuin malliksi kaksi marjaa, yhden mieheen. :-) makeilta maistuivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me odotellaan niemessä vettä taivaalta, järvessä toki sitä on. Ukkosmyräkät eivät ole juuri kohdalle osuneet joten kastelukannulla vaan kanniskeltu.
   Voi niitä lintuja, kyllä niille c-vitamiinit maistuu. Harmi. Mutta pensaat kasvaa ja uutta satoa taas ensi kesänä pukkaa...♥

   Poista
 8. Viime viikolla kyllä satoi usein ja ukkostikin, tosin aurinko myös paistoi ihan joka päivä ja oli lämmin. Muutamana päivänä tuuli kyllä ihanasti ettei ollut niin hiostava ilma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä niemessä on vilvoittava tuuli järveltä, mutta on kyllä niin helteinen heinäkuu ollutkin. <Ehkäpä syksyn lähestyminen vähän viilentää.
   Ukkoset on kiertäneet meidät, sateet samoin.

   Poista