lauantai 7. helmikuuta 2015

AMARYLLIKSEN JATKOHOITO

Laitanpahan nyt tämän amarylliksen hoito-ohjeen, jota yritin jo aikaisemmin siirtää mutta tuuliko sen vei kun ei näkynyt kommenttiosiossa. Mutta ehkäpä tästä on hyötyä. Muistan, miten mummoni hoiti amaryllistaan. Kun kukinta loppui, hän antoi kukalle veden mukana kanankakkaa. Kesän amaryllis nökötteli kukkapenkissä ja syksyllä se otettiin sisälle ennen pakkasia.

Ei sitten enää kasteltu, lehtien annettiin kellastua ja kuivua. Mummo säilytti sitten ruukkua vierashuoneen sängyn alla (ennen ei lämmitetty harvoin käytössä olleita huoneita) poissa valosta ja lämmöstä. Muistan, miten sipuli nökötti ruukussa ja sille tehtiin vielä sanomalehdestä "suikka" eli tötteröhattu. Kun sipuliin alkoin sitten tulla eloa, istutti mummo sipulin uuteen multaan ja alkoi kastella sitä. Ihme kyllä, keskitalvella amaryllis puhkesi kukkaan aina uudelleen.

Minä olen autuaasti unohtanut kesäksi ulos viemäni kukansipulit ja pakkanen on ne purrut kuoliaiksi. Nyt tämän valkoisen ihanuuden aion - vaikkakin olen hattarapää - hoitaa näillä tempuilla kukkimaan uudelleen ensi jouluna. Saapa nähdä, onnistunko!

Alla olevan "virallisen ohjeen" kopioin google-haulla.

Kukinnan jälkeen


Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat leikataan varsineen pois ja amarylliksen annetaan rauhassa kasvattaa lehtiään lämpimässä ja valoisassa paikassa. Lehdet keräävät nimittäin voimia sipuliin seuraavan vuoden kukintaa varten.

Kukinnan jälkeen amaryllistä on myös hyvä lannoittaa viikoittain ruukkukasvi- tai sipulikukkaravinteella - ja mullan annetaan kuivahtaa reilusti kasteluiden välissä. Kun hallanvaara keväällä on ohi, voi amarylliksen viedä myös ulos; mielellään varjoisaan paikkaan. Kannattaa kuitenkin tarkkailla, etteivät etanat pääse herkut­telemaan lehdillä.

Elokuussa lannoittaminen lopetetaan ja kastelua vähennetään. Pikku hiljaa kastelu lopetetaan kokonaan. Syksyllä lakastuneet lehdet poistetaan ja sipuli viedään ruuk­kuineen kuivaan, pimeään ja viileään paikkaan (10-15 asteeseen).

Amarylliksen värikäs lajike
Amarylliksen värikäs lajike
Sipulin annetaan levätä pari kuukautta ilman vettä ja ravinteita - kunnes sipulista tulee uutta kasvua. Siinä vaiheessa sipuli otetaan ruukusta, juuret pestään huolellisesti vedellä ja se istutetaan uuteen multaan. Mahdolliset tytärsipulit voidaan jälleen istuttaa omiin ruukkuihinsa.
Oikealla hoidolla saat amarylliksesi kukkimaan vuodesta toiseen!

Amarylliksen kasvattaminen

Amaryllisten kasvattaminen on erittäin helppoa ja niiden näyttävä kukinta todella komea! Kokeile siis rohkeasti, kuinka amaryllisken kasvattaminen sipulista sujuu; valitse mieleisesi lajike ja kasvata oma amarylliksesi. Oikealla hoidolla amaryllis on monivuotinen ja kukkii upeasti vuodesta toiseen!

Sipulista kukintaan

Sipuleita voi säilyttää ennen istutusta pimeässä, noin 10 asteen lämpötilassa. Ennen istutusta sipulia voidaan pitää muutamia tunteja pystyasennossa haaleassa vedessä. Näin juuristo täyttyy vedellä ja juurtuminen nopeutuu. Vain juuret - ja enintään sipulin alaosa - saavat kastua.
 

Istutusmullan tulee olla hyvin vettä läpäisevää, eli käytännössä hiekkapitoista kukkamultaa tai vaikka kaktusmultaa. Ruukku saa olla melko ahdas. Mahdolliset pienet sivusipulit kannattaa poistaa ja ne voi halutessaan istuttaa omaan ruukkuunsa kasvamaan.

Ruukku täytetään mullalla niin, että sipulin ”hartiat” ovat mullan pinnan yläpuolella. Sipulista tulee jäädä näkyviin vähintään kolmasosa tai mielellään jopa puolet. Multa tiivistetään tiukasti sipulin ympärille niin, ettei juuriston väliin jää ilmatas­kuja. Sipulin pitää pysyä ruukussaan sipulista nostettaessa. Multa kastellaan hyvin istutuksen jälkeen.

Kun amaryllis viedään valoisaan ja lämpimään paikkaan (20-24 astetta), niin sen kasvu alkaa nopeasti. Liiallinen kastelu ja vähäinen valonmäärä saattavat jarruttaa juurtumista ja venyttää tarpeettomasti kukkavarren pituutta. Tästä syystä multa kastellaan seuraavan kerran vasta, kun nuput ovat näkyvissä. Kukinta alkaa lajikkeesta riippuen 5-7 viikon kuluttua istutuksesta.

12 kommenttia:

  1. Anja, kiitos tästä <3 Nyt sitten vain ryhdytään hommiin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Täytyypä kokeilla, josko tuo pysyisi hengissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entisaikaan kun ei ollut kukkakauppoja joka nurkalla, amaryllikset säilytettiin vuosikausia ja kukitettiin. Joku taika siinä varmaan jo silloin oli!

      Poista
  3. Luin mielenkiinnolla nuo hoito-ohjeet, kun itse olen kehitellyt omat hoitoniksini. Kovin oli lähellä noita oikeita. Olen myös aloittanut lannoituksen kukinnan jälkeen, että sipulit saa uutta voimaa, kun kolmekin kukkavanaa kukkii, on sipiuli melko tyhjä silloin. Ulkona olen kesät pitänyt ja yrittänyt etanoilta varjella, syksyllä sitten saa lehdet kuolla ja säilöön sipulit. Juuri kuin noissa ohjeissakin. Ensimäisten jatkokasvattamisesta onkin jo yli 50 vuoden kokemus.
    Kiva kun laitoit nuo meidän luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää ohjeet on puutarhurin vakio-ohjeet. Minulla nyt amaryllis kuivattaa viimeistä kukkavartta ja kasvattaa lehtiä aurinkoisella ikkunalla. Kunhan lumet sulaa ja maa lämpiää, vien ulos keräämään voimia tulevaan.

      Poista
  4. Täälläkin yksi kaunis amaryllis odottaa ulos pääsyä. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  5. NO-ni, tuli ohjeet mulle liian myöhässä! Säälittävän näköinen sipuli on jo vissiin kaatopaikalla, mutta kukapa sen tietää vaikka saisi sitä elämän eliksiiria sieltä, ja sitten kukkisi uudestaan jonkun iloksi!?
    Kukkahan toimi reilusti pari kuukautta ja siitä olin iloinen, koska se oli eka Amaryllis minulla ja mahottoman kaunis....;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No harmi, että vitkastelin tuon pläjäyksen kanssa. Mut ehkäpä kaatiksella nousee loistoonsa, jos ei jauhaudu mullaksi sitä ennen. Amaryllis on kyllä ihana joulun ajan kukkanen.

      Poista
  6. Mulla on Amarylliksen sipuli ollu nyt kuivillaan ja mielenkiinnolla odottelen alkaako heräillä eloon valon ja kastelun myötä. Maatiaisamaryllis on vihreä talvenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan vähitellen herää, ne vanhat maatiaislajit ovat todella sitkeitä ja kukkivat kunhan saavat vettä ja ravinteita.

      Poista