sunnuntai 2. elokuuta 2015

BENSAA SUONISSA JA VAUHTI KALLOSSA

Päivä kääntyy iltaan ja järven pinta on lähes peilityyni. Kuitenkin tähän sunnuntaipäivään on mahtunut pilvinen aamuhetki, sitten aurinkoinen päivä - onneksi - sillä näillä rallikärpäsen puremilla olisi ollut kostean yön jälkeen vielä sateinen päivä tosi surkeata.
Aamulla meni meidän maantie sulkuun heti seitsemältä ja ensimmäiset ralliautot starttasivat hieman ennen yhtätoista.

 Meidän miespuoliset ja nuoret  veivät heti aamulla pitkän penkin rallikivelle, joka on pojan tontin reunassa. Ja kas, parikymmentä nuorta miestä oli jo ehtinyt vallata kiven aamupirtelönsä (!) hörppimispaikaksi. Pienen keskustelun jälkeen katsomopaikka tyhjeni maanomistajien käyttöön. Ja ei muuta kuin kivelle kiipeämään.

Minä ja Simo ei niin pörinästä piitata. Jäätiin suosiolla mökille ja mentiin laiturille onkimaan. Ja eikös vaan helikopterit - ensin punainen ja sitten tummansininen - tulleet aivan kohti. Jos olisin tiennyt, että sininen oli Ari Vatasen, olisin ehdottomasti vilkuttanut.
No jaa, radio oli kuistin pöydällä riittävällä volyymillä, joten pysyin ajantasalla tilanteesta. Kaloja ei tullut.

Väkeä tien reunoilla oli ennätysmäärä ja meidän muuten uinuva pikkukylämme raitti oli elämää täynnä. Rallin tulos oli upea, Jari-Matti Latvala teki sen mitä häneltä odotettiin. Ja kun maaliin tulleita kuljettajia haastateltiin ja kysyttiin, mitä pitivät tästä Myhinpään pätkästä, kaikki pitivät tätä erinomaisena ja upeana. Nythän se ajettiin kahteen kertaan. Toivottavasti pätkä säilyy Neste-rallin erikoiskoepätkänä edelleenkin.

Rallipörinä hälveni ja tie avattiin liikenteelle. Meidän nuoret lähtivät etelään ajelemaan ja heitä saatteli sankka sadekuuro, joka muuttui ukkosen jyrähdyksen myötä raekuuroksi. Kyllä pomppivat jäiset rakeet taas kerran niemen kukkamaalla. Ei ihme, että kasvu ja kukinta on tänä kesänä ollut tosi heikkoa. Eräs ilonaihe sentään: olin ostanut punaisen ritarinkannuksen taimen. En enää ollut varma, oliko lähtenyt kasvuun, kunnes huomasin nuppujen punerruksen. Aivan ihana on.Joutsenperhe kävi yhtenä iltana aivan meidän rannassa syömässä. Jouduin ottamaan mökin ikkunan läpi kuvat etten olisi heitä häirinnyt.


Poikaset ovat jo emojen kokoisia vaikka vielä harmaita. Niiden näkeminen saa aina hyvälle tuulelle.
Tässä lähiniemessä on usein nähty harmaahaikara, siinä se oli myös eilen illalla, mutta jotkut tyypit alkoivat ampua savikiekkoja ja haikara ponnahti lentoon. Mutta kurkipariskunta vähät veisaa ampumisäänistä. Kahlaavat sammakoita lähipoukamassa ja välillä kajauttavat karmivan huudon ilmoittaakseen, että täällä ollaan.

Raekuuron jälkeen alkoi kala syödä mato-onkea. Eräs tuttu pyysi onkimaan muutamia särkiä ja suolaaman ne. Tein työtä käskettyä ja laitoin särkipurkin prinssipuolison mukana hänelle. Tönkkösuolassa ovatkin. Samalla hän sai ne muutamat ahvenet paistaakseen.

Mustikkaa on kyllä metsässä, mutta hieman on laatu kärsinyt kesän kosteista säistä. Osassa mustikoita on ns. muumiotautia. Varsinkin koneella poimittaessa sekaan tulee näitä marjoja melkoisesti, käsin poimimalla voi tietenkin valita hieman.
Kanttarellit ovat nousseet ja pieniä keltaisia lakkeja on runsaasti. Kävin ennen ralleja keräämässä taatusta kanttarellipaikasta jo nousseet, sillä tien vartta ramppaava rallikansa olisi ne tallannut maan rakoon. 

Tulipa tylsä tyypillinen postaus. Järki kuin jäässä ja sormet soutaa.
Taidetaan Simon kanssa lähteä lämmittämään saunaa, johon pari päivää sitten hankittiin upouusi kiuas ja nyt lämpenee vähällä. Kovassa käytössä entinenkin oli, kesäaikana joka ilta lämpeni.
Ja niin myös tämä uusi joutuu samaan rääkkiin.

Loppuun ilta-aurinkoa!

No oikeasti kuitenkin mökkijärven takarantaa:
16 kommenttia:

 1. Teillähän on ollut pörinät :)
  Ihana kukinto! Kyllä mökki elämä on ihanaa jos on lämpöä muuallakin kuin saunassa. Mekin mökkeillään ens viikko.
  Mukavaa viikkoa!
  -päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä istuin laiturilla ongella ja helikopterit pörräsivät pääni yli ja tieltä kuului turbojen ähke ja ähinä. Oli meteliä kerrakseen. Ja paras voitti. Huomiseksi luvattu lämpöennätystä mutta ollaan kotona. Menee se näinkin, loppuviikosta sitten taas sataa....
   Myös sinulle kivaa viikkoa ja mökkireissua.

   Poista
 2. Teillähän on ollut pörinät :)
  Ihana kukinto! Kyllä mökki elämä on ihanaa jos on lämpöä muuallakin kuin saunassa. Mekin mökkeillään ens viikko.
  Mukavaa viikkoa!
  -päivi-

  VastaaPoista
 3. Teillä onkin pörissyt siellä ihana joutsenperhe kanttarellejä minäkin olen tänä vuonna löytänyt ja mustikka saanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateesta on se hyvä puoli että sienet nousee. Keskeisen Suomen mustikat eivät ole nyt priimalaatua verrattuna täällä kotipuolessa poimittuihin. Harmi.
   Joutsenperhe on suloinen vaikka likaavat saaren rannan niin ettei sinne oikein voi ilman saappaita rantautua.

   Poista
 4. Rallia on mukava katsella.. telkkarista :)
  Upea joutsenperhe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, minäkin katsoin televisiosta viimeisen kisan, ensimmäinen kierros kuului pörinänä mökkilaiturille ja radio piti ajantasalla.
   Minäkn tykkään tuosta joutsenperheestä, on ne upeita lintuja.

   Poista
 5. Monta vuotta sitten NesteRallin autot kulkivat aivan ulkosaunamme takaa, sillä siitä kulki tie Valkolan ek:lle. Rallit aiheuttivat melkoisen paljon harmia meille huonosti käyttäytyvien, humalaisten ja roskaavien katsojien takia, joten olemme tyytyväisiä, ettei Valkolaa enää ajeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se rallikansa oikein siististi jaksa käyttäytyä, tai osa heistä. Meidän mäki on kuin lanauksen jäljiltä. Kun sunnuntaina ainoa oli Myhinpää, monet majoittuivat jo lauantain illalla maisemiin ja tietysti metsä oli vessana.
   Vattupuskiin ei viitsi mennä tien puolelta liukumiinojen pelossa. Mutta onneksi on likaamattomiakin vatturaunioita. Myhinpää oli välillä pois ek-listalta mutta kuljettajat pitävät sitä yhtenä parhaimmista ja niinpä se tupsahti pari vuotta sitten takaisin. Sen verran matkaa mökiltä tielle onneksi on, että näkösuojaa riittää vaikka pörinä kuuluukin.

   Poista
 6. Myhin mykkyrät, tuo sanonta on jäänyt mieleen. Ja onhan siellä mäkeä ja mutkaa.

  Kauniit ovat näkymät niemennokassa ja rauha pörinöiden jälkeen!

  Hyvää elotuuta Anja ja terveiset. ♥ Jospa piakkoin taas pääsisin minäkin sienimetsään, Onhan tuota jo sairastettu yhden kesän tarpeet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä mykkyrät olivat ennen koulutietäni ja vain yksi linja-autovuoro ajoi sitä kirkolle. Nyt oikotie Konnekosken kautta on suorempi ja sitä tuleekin käytettyä enemmän. Muistan vielä Tallivirran lossin muutama kilometri kirkolta, se oli aina seikkailu miten bussi selviää jyrkistä mäistä virran molemmille puolille.

   samoin sinulle mukavia elokuun päiviä ja kuutamoita. Ja lukaisin blogistasi että olen ollut hopsitaalissa, toivottavasti voit jo paremmin ja todella pääset sienimetsäänkin, vaikka varovainen silti pitää olla. Ja mustikoitakin löytyy melkoisesti, olen jo talven tarpeet pakastanut ja nyt pitää vahtia, ettei tuo miespuolinen pinkaise ämpäreineen uudelleen metsään....
   Terkkuja ja vointeja ♥♥

   Poista
 7. Ompas siellä ollut vauhtia kerraksern tienpäällä :) Todella uhastuttava onkin tuo punainen ritarinkannuksen kukka, samoin ilta-aurinkoinen kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi rallisunnuntai on jo ohi.
   Punainen ritarinkannus on minustakin söötti, olin tosi iloinen kun tajusin sen alkavan kukkia. Sitä ei sade vielä kaatanut niinkuin valkoiset pylläytti.
   Sininen myös pysyy ylväästi pystyssä.
   Ilta-aurinkokuvissa voi jo nähdä syksyn hiipivän....

   Poista
 8. ... siis ihastuttava elikkä kaunis :)

  VastaaPoista