sunnuntai 3. tammikuuta 2016

KERTOISINKO SEN KUKKASIN?

Tänä aamuna etsin avantotossut ja -hanskat esiin. Simo tiesi heti, että pihalammikolle mennään. Vähän arvelutti, uskallanko viikon lämpimässä vietetyn loman jälkeen painautua jäiseen veteen. No, uskalsin ja kyllä tuntuikin hyvältä. Ihmettelen, miten Dubain merivesi muka oli viileätä! Ehkäpä se siellä tuntui viileältä verrattuna hotellin uima-altaiden veden lämpötilaan. Hyvältä siellä kuitenkin tuntui uida aamuisin helposti kilometrin matka kuntorata-altaassa. 

Lomasta on muistot jäljellä.
Hotellista  matkasimme toistamiseen Dubain keskustaan hotellista lähteneellä bussilla. Kun bussi tyhjeni matkustajista Dubai Mall-ostoskeskuksessa, miniäni kysyi bussin kuljettajalta, miten pääsisimme kätevimmin käymään Palmusaarilla ja kenties Miracle Gardenissa. Kuljettaja kertoi, että hänellä on vapaata aikaa ja hän mielellään pientä maksua vastaan ajaa meidät haluamiimme paikkoihin. Olihan se melkoista menoa, meitä kahdeksan linja-autossa pitkin Dubain katuja ja teitä.  Mutta kuljettajamme oli asiantuntija ja hän kertoi meille nähtävyyksistä ja lupasi odottaa meitä myös sen aikaa, että ehtisimme käydä katsomassa huikeita kukkaistutuksia puistossa.
Kyllä kannatti poiketa puistoon. Ikinä en ole niin paljon kukkia nähnyt, niitä oli ihan joka paikassa, talot, tienvierustat, polkupyörät ja autot rekvisiittana. Toivottavasti näistä kuvista saa jonkun käsityksen:

Erityisen hienoja olivat nämä riikinkukot, joiden pyrstönä valtavat kukkaistutukset:Tuulimylly oli appelsiineista ja sitruunoista:

Samoin tämä Burj Khalifaa muistuttava torni ja taustalla näkyvä linna:

Eiffel-tornikin on kohonnut kukkamerestä!

Maljaköynnös nousi korkeuksiin asti!
Miracle Gardenia voi syystäkin suositella Dubain matkan tutustumiskohteeksi.Perhospenkille istahtivat sisko ja sen veli!
Puistossa olisi riittänyt nähtävää vaikka koko päiväksi, mutta oli jätettävä leppäkertut ja kukka-asetelmat:Privaattibussimme odotteli jo aurinkoisella parkkipaikalla ja vielä ehdin näpätä kuvan pensaasta (tai puusta)  jota en tunnistanut.
Kuljettajamme ajoi meidät sitten Palmusaarille. Ne on merestä vallattua aluetta, joka on rakennettu palmupuun muotoon. Saari on täpötäynnä ökytaloja, sinne ei taida olla persaukisilla mitään chanseja edes kuvitella asuinpaikkaa. Kerrotaan Kimi Räikkösen saaneen palkintona luksuslukaalin joltakin palmun lehdeltä.

Horisontissa näkyi osa uudesta saaresta, josta on tulossa oikein superökyjen lomakohde. Palmusaarilla on myös maailman ainoa seitsemän tähden hotelli, jonka vartija hätyytteli hotellin puistoalueelle pyrkiviä ystävällisesti mutta lujasti siirtymään kadun puolelle. Vain hotelliin kirjautuneet pääsivät vartijan ohi.
Tässä tämä hotelli:

Saarelle - niinkuin koko seudulle - rakennetaan kovasti uusia kerrostaloja ja pilvenpiirtäjiä. Me jätimme Palmusaaret ja suunnistimme Mall of the Emirates -ostoskeskukseen, jonne kuljettajamme meidät jätti. Kauppakeskuksen vieressä on valtava putki, Ski Dubai-hiihtokeskus.

Aikamme kierrettyämme ajoimme metrolla takaisin Dubai Malliin.
Metrosta kauppakeskukseen oli melkoinen kävelymatka vaikka liukuhihnaa oli vähän väliä. Ehdimme kiertää vielä tässä ostosparatiisissa, jossa on yli 1200 liikettä ja ravintolaa, erikoisuutena myös luistinrata, jossa monet lapset luistelivatkin ihan oikealla jäällä!

Ostoskeskuksessakin oli hiljentymishuoneita, joissa ihmiset saattoivat käydä rukoilemassa. Rukouskutsun kajahtaessa minareeteista myös Burj Khalifan edessä olevaan skriiniin ilmestyi tämä kuva:
Ihan yleisesti voi todeta, että hintataso Dubaissa oli suhteellisen kallis, paitsi taksit ajoivat edullisilla taksoilla. Ruoka-annosten hinta vaihteli jonkun verran paikasta riippuen. Olutta tai viiniä puhumattakaan vahvemmista juomista ei ollut tarjolla, paitsi oman hotellin baarissa oli suppea valikoima turisteja silmälläpitäen.

Viimeisenä iltana ajoimme nuorten kanssa läheiseen Al Hamra Malliin tekemään viime hetken ostokset ja syömään. Chilis-ravintolan annokset tyydyttivät isonkin nälän:

Kaupungissa ja hotellialueella oli erittäin siistiä, samoin Miracle Gardenissa. Kuitenkin kestävään kehitykseen on vielä matkaa, sillä esim. marketeissa kaikki pakattiin kassalla pieniin muovikasseihin ja muovijätettä, pulloja, purkkeja ym. oli hiekka-aavikolla tien reunat pullollaan, samoin vapaat merenrantapoukamat. Paikalliset viettivät vapaa-aikaansa usein  piknikillä valtatien varsilla iltaa nuotion äärellä  ja jättivät sitten roskat sinne puiden juurelle tai jos kasasivat ne, musta muovipussi törrötti tien varressa. En tiedä, kuka ne sitten keräsi jos keräsi. Roskien polttopaikkoja näkyi teiden varsilla ja eräänä päivänä nähtiin karanneen kamelilauman tyhjentävät tienvarren roskista, ihan taistelivat pahvilaatikoista! Ja kun kamelit vietiin pois, roskat lojuivat vielä päiviä sikinsokin jäljellä.


Aurinkoa ja lämpöä riitti matkan ajaksi, ainoastaan yhtenä päivänä tihkutti hieman sadetta ja pilviharso peitti auringon.

Tämä kuva on meidän hotellin uimarannalta, hiekka valkoista ja kuumaa. Mutta bugainvillet kukkivat seinustoilla ja käytävien varsilla tumman ja vaalean punaisina sekä tämä keltainenkin:
Olen tyhjentänyt osan matkamme muistoista tänne, paljon jää vielä mielen sopukoihin. Jos lentomatka olisi hiukankaan lyhyempi, voisi joskus harkita paluuta Dubaihin kaupunkilomalle. Tosin totesimme tänään, että hyvä kun olemme jo kotona, sillä Saudi Arabiassa saattaa olla tilanne melkoisen vakava teloitusten takia ja kenties vaikuttaa myös Emiraatteihin asti.

Hiekkalinnat seitsemästä emiraatista oli rakennettu hotellimme ulkopuolelle meren rantamaan. Osa kestänyt tuulet ja sateet, osa murentunut.
Aallot olivat tuoneet mukanaan simpukoita valkeaan hiekkaan. Minäkin niitä bongasin useita erilaisia matkamuistoikseni Ras al Khaimahin Marija-saaren rannalta.

20 kommenttia:

 1. Huh, mikä kukkamäärä ja miten taidokkaasti kaikki oli rakennettu. Mahtavat kuvat, en ole ikinä nähnyt vastaavaa. Hienot kuvat ja varmasti on ollut ihana loma:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, koko puisto on rakennettu yli 45 miljoonasta erivärisestä ja -lajisesta kukasta. Kukista oli tehty taloja, kukkapyramideja, autoja täynnä kukkia, suuria kukista tehtyjä riikinkukkoja. Rakastuneiden lemppari on kaareutuvien sydämien muodostama kukkakäytävä. En olisi voinut etukäteen kuvitellakaan, mikä ihana maailma puistossa löytyi.

   Poista
 2. Ihania kuvia. kiitos. En ole edes tiennyt, että tuollaistakin on olemassa. Kade en ole matkasta, mutta avannosta kyllä. Minulla on avantoon sen verran matkaa, etten jaksa käydä tai viitsi maksaa jäsenmaksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli ihan mukava, nähtävää riitti ja lämpö helli. Olin kuin Liisa ihmemaassa tuolla kukkapuistossa. Nyt on ollut parina aamuna niin kovin kylmää, että avanto on jäänyt väliin.
   Mutta ryhdistäydyn heti kun vähän hellittää pakkanen. Tuo pihalammikko on niin lähellä, että sinne voi aamuisin hipsutella lähes suoraan sängystä ja hakea sieltä terveyttä ja mielihyvää.

   Poista
 3. No jopas on upeeta! Tuolla tulee varmaan ihan kukkaähky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkin ähky vaivaa, niin upeat kukat puistossa oli.

   Poista
 4. En ole Dubaissa koskaan käynyt, mutta kiinostus kyllä voimistui kun luin ja kattelin sun postauksen....pakko laitta todelliseen harkintaan tämä paikka......:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maikku, en olisi etukäteen pystynyt kuvittelemaan kaikkea sitä, mitä Dubaissa nähtiin. Niin erilaista se siellä on. Hiekkaa ja sitten toisaalta toimiva infrastruktuuri pilvenpiirtäjineen. Ja ne mekkosheikit ja hunnutetut vaimot...hm.

   Poista
 5. Uskomatonta miten kauniita kukkakoristeita. Taideteoksia ovat. Kyllä näkee että öljyvaltioilla on rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä sheikeillä on rahaa, palveluammateissa on kuitenkin lähimaista tulleita (pakistanilaisia, intialaisia, afganistanilaisia mm) joiden ansiotaso on huomattavan alakantissa. MM meidän bussikuskin pitää tehdä vuorotta työtä elättääkseen ja kouluttaakseen nelilapsisen perheensä, siksi hän mielellään myös meitä ajelutti työvuoronsa välissä.

   Poista
 6. Voi veljet tuota kukkamäärää... siellä varmaan tuntui olo kuin Liisalla ihmemaassa konsanaan. Aivan upean näköistä, samoin hedelmärakennelmat ja nuo upeat suuret riikinkukot kukkineen. Totuuden toista puolta sitten tämä roskausjuttu ja kamelien seikkailut :) Hienoja kuvia kaiken kaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä valtava kukkameri teki niin vaikutuksen, että siitä piti ehdottomasti postata ja jopa yksi kuvakin tuli kahteen kertaan läpättyä tarinaan. Erilainen maailma se on, vastakohtaisuuksien valtakunta; toisaalta sheikit vain pöllyttelevät rahojaan ja toisaalta sitten siirtotyöläiset tekevät työt palveluammateissa. Mutta elämä on. Hotellien lattiat valkoista ja kuviomarmoria ja tienvarret täynnä muovijätteitä. Ehkäpä joskus tilanne myös siellä korjautuu ja luontoa myös suojellaan. Taitavia ovat kuitenkin valtaamaan merestä lisätilaa rakentamiselleen, siitä esimerkkinä kuuluisa Palmusaari.

   Poista
 7. Oi mitä ihania kukkaistutuksia,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania olivat ja niitä oli paljon. Kukkapuistossa olisi voinut hyvinkin kävellä vaikka kokonaisen päivän.

   Poista
 8. Oh, mitkä kukkamäärät, en edes unissani olisi osannut tuota kuvitella. Kiitos, kun annoit meidän ihailla niitä kuviesi kautta. Rahalla saa ja hevosella pääsee, niinhän ennen sanottinbn, pitäneekö tuollakin paikkansa, jo noiden hoitaminen on rahakasta puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkia oli niin valtavasti, että niiden hoitamisessa on varmasti kova homma sellaisessa kuivuudessa ja kuumuudessa. Kaikki kukat olivat kuitenkin ihan tuoreita ja kukoistavia eli hoitavat niitä hyvin.Olisi harmittanut, ellemme olisi puistossa käyneet. Oli se elämys kerrakseen.

   Poista
 9. Voi luoja! Missä paratiisissa olet oikein lomaillut. Aivan ihastuttavia kukkaistutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dubai on kuulema noussut suosittujen lomakohteiden listalla enkä kyllä ihmettele. Toivottavasti monet ottavat kohteeksi myös tämän Miracle Gardenin. Niin uskomaton se on, mutta kyllähän 45 miljoonasta kukasta jo syntyy kokonainen puisto. Eikä yhtään kuivunutta tai lakastunutta kukkaa näkynyt missään. Mutta mikä kasteleminen niillä leveysasteilla, kuivuudessa ja kuumuudessa. Hurja homma hoitamisessa. Kyllä nautin suunnattomasti.

   Poista
 10. Voi, mikä satumaa. Tässä ihan häikäistyy jo kuvien katselustakin. Hienoja kuvia olet onnistunut nappaamaan.

  VastaaPoista
 11. Jo on ollut mahtava matka! Ihan mielettömän upeita nuo kukkaisutukset.

  VastaaPoista