lauantai 5. maaliskuuta 2016

ARPA ON HEITETTY

Hieroin vaihtokauppoja sinisestä Maaherrastani (ilman hattua) punaiseen Noppapulloon. Kaupat jäivät jäihin, mutta hinku jäi. Niinpä sitten huutonetistä bongasin vihjeen perusteella myynnissä olevan rubiininpunaisen nopan. Ja nyt se nököttää tuossa hyllyllä. Ei sitä uskalla heittelemään ruveta, vois tulla sirpaleita. Vaikka toisaalta sirpaleiden sanotaan tietävän onnea. Mene ja tiedä.

Maaliskuu, kevään kuukausi. Aurinkoisia ja lämpimiä päiviä, hohtavia hankia ja virkistynyttä mielialaa. Helmikuu päättyi Kalevalan päivään. Oltiin laulamassa kansalaisopiston vuosijuhlassa molempien kuorojen kanssa. Esitelmä Kalevalasta kirvoitti muistelemaan vanhaa runoa miehestä ja hänen kolmesta pahastaan. Jotenkin se runo aina nousee mielen sopukoista: "Kolm on miehellä pahoa, kolme miehen kuolemata.
Yks on vuotava venonen, toinen heittiö hevonen ja kolmansi äkäinen akka.
 Kyllä mies pahasta pääsi, venehestä vuotavasta: venosen tulelle syötti.
 Kyllä mies pahasta pääsi, hevosesta heittiöstä: hevosen susille syötti. 

 Vaan ei pääse mies pahasta, akasta äkisevästä. Sit ei saata tulehen panna, saata ei syötteä susille.
 Kun ei surma suorin tehne, tappane Jumalan tauti!" 
Niinpä, mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi...aika hurjaa!

Hieman olen kevään myötä reipastunut. Olen vetänyt koirulin kanssa lenkkejä vähintään kerran päivässä hikeen asti. Vaan eipä se ole juuri painoa vähentänyt....mut muuten tehnyt hyvän olon.
Toivon, että lenkkeilybuumi ei vaan katoa... Ja ehkä reippailulla on hieman vaikutusta myös imelyysindeksiini, on pysynyt alle seitsemän. Meinasin tosin revetä, kun mittaliuskat maksoivat maltaita apteekissa, en saa niitä koska lääkitystä ei ole aloitettu, näin sanoi terveyskeskus. Mutta tarvitsen niitä kuitenkin.


Aamulla oli lintujen konsertti alkanut lähimetsikössä. Bongasin paitsi ne tavalliset: korpit, närhet, harakat, mustarastaat ja tiaiset myös varpusia, joita en ole nähnyt aikoihin, pikkutikan ja palokärjen, joka rummutti kuuluvasti lyhtypylvästä. Punatulkkukin käväisi lintulaudan antimilla. Pöllöt eivät enää valoisan aikaan huhuilleet. Ja ihan ilostuin, kun tien reunassa oli useat pienet kavion jäljet, peuroja on sittenkin vielä hengissä tässä lähellä. Kuvassa olevat lintuset eivät tosin laulele vaikka nokat on auki!

Tänään olen ollut keittiössä kastrullikomeljanttarin hommissa.
Tein kulhollisen omalla reseptillä jauheliha-kanttarellipihvejä, ison tupperpadallisen uunivihanneksia (bataattia, lanttua, porkkanaa ja punajuurta), keitin kattilallisen lammaskaalia ja toisen kattilan vispipuuroa. Huomenna ollaan lähdössä vuosittaiselle harmonikkaristeilylle ja Simolle tulee hoitaja ja hänelle laitoin sapuskaa valmiiksi, ettei hänen (miespuolisen) tartte hätäillä sapuskoista. Paistoin sitten vielä suklaahippukakun. Olen tykästynyt sen helppouteen ja hyvään makuun. Tässä ohje, nappasin sen jostakin netin syövereistä: 2 dl sokeria, 2-3 munaa, 3 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vaniljasokeria, 2 dl maitoa ja 100 gr leivinmargariinia. Sähkövispilä surraamaan: sokerit ja munat vaahdoksi, lisätään rasva, sitten maito. Vispataan reilusti. Lisätään jauhot, joissa leivinjauhe ja lopuksi 100 gr suklaahippuja. Sekoitetaan, lorotetaan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja uuniin 175 asteeseen tunniksi. Hyvä tulee...ja helppo kuin mikä.

Nyt olis sitten aika kerätä huomiset kamppeet kassiin valmiiksi. Eipä tosin yhden yöseudun reissulla niin kummoisia kuteita tarvitse, yhdet vaihtovaatteet riittää. Tilausajobussi nappaa meidät kyytiin ja ajellaan Turkuun ja maanantai-iltana takaisin. Ehkä pieni tuuletus on hyväksi meikäläisellekin. Simolle varasin hammastarkastuksen ja -puhdistuksen keskiviikoksi. Surku kun nukutetaan, mutta muutenhan sitä ei voisi suorittaa.

Laiska töitänsä lukevi, näin sanoi vanhat  ennen. Totta se on. Taisin jo syyllistyä itseni kehumiseen, joten nyt shut up! Eikä kuvia!


10 kommenttia:

  1. Tottakait sitä pitää mainita kun/jos saan jotain sanottavaa aikaseksi! Nämä vanhat sananlaskut on toimivia nykyäänkin.....mutta on huomioita se, ettei silloin ollut nettiä johon olisi voinut hyviä tekosiaan mainita!? Vasta kuukausia päästä sai jollekin sanottua, että mitä oli tehnnyt....niin siitäkin sai laiskan leiman....hih..hyvää hanurin reissua teille....:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikku, hanuriristeily ei ollut hanurista vaan ihan mukava, korvamatoja tarttui ja vanhat humpat senkun vaan soi mielessä edelleen. Turhaan meikä tekemisistään leuhkii kun ei kuitenkaan saa mitään näkyvää enää aikaiseksi.♥

      Poista
  2. Kauniita on nuo sinun lasiesineesi.
    Tottakai pitää mainita kun saa itsestään noin paljon irti. kuka sen kissanhännäkään nostaisi ellei kissa itse.

    Himmu oli kanssa juuri hiljan hammaspuhdistuksesta ja ikävä kyllä, nyt pitää tilata aika klinikalle kun lienee yksi hammas halki tuolla pikku suussa. Huomena Himmu on jo 9 vuotta. Simolle rapsutus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tää kissa on muistanut häntäänsä nostaa, joskus tuli toki jotain tehtyäkin. Simon hammashoito on huomisaamuna, kerran vuodessa olemme purukaluston putsauttaneet. Harmi että Himmu joutuu uudelleen kituutukseen. Simo täyttää 13.3. jo kahdeksan, eli on aikamiehen ikä!

      Poista
  3. Kansanperinnettä on mollata aina naista, "akkaa", joka työt tekee ja kaiken muunkin "pahan"! Sain kuulla noita isältäni satoja kertoja, ja se teki minusta naisasianaisen eli feministin!

    Ihanaisia lasilintuja sinulla, silmäniloa parhaimmillaan! ♥
    Onnellista matkaa sinulle ja prinssipuolisolle.♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Aili. Miehenhän siitä pahasta on aina päästävä. Voi olla, että nykyään jo tasa-arvoistettu niin, että miesten on jo apua haikailtava.
      Mulla on näitä lintusia - ja muutakin lasitavaraa - kerättynä. Kuuluin facessa Vanhat astiat ryhmään ja yritin siellä myydäkin jotakin, aina olin väärässä paikassa kippoineni. Sanottiin, että kansioihin. Ja kun sinne latasin, ylläpito ilmoitti, että ei saa tehdä kansioita. Räppäsit äsken itseni huitsinnevadaan koko ryhmästä. Taidan tänne blogiin tehdä sivuston aarteistani. Tai ehkä sekään ei viisasta. Jospa leikkisin vaatimatonta ja pitäisin kipot kaapissa ja kuvat niistä vain läppärini kuvatiedostossa. No, vuodatus tuli mutta ei vakava.
      Hanuriristeily oli ihan mukava, nyt vähän väsy vielä ja arki edessä. Laulajat tänään palvelutaloon joikaamaan.♥♥

      Poista
  4. Sen nopan kuva olisi kiva nähdä :)

    VastaaPoista