lauantai 14. toukokuuta 2011

LOMASELLA

Äitienpäivänä lähdimme ajelemaan mökille. Oli luvattu aurinkoista säätä ja meitä odotti perillä heti maanantaista puun taimien istutus Asta-myrskyn tuhoalueelle. Tai siis prinssipuolisoa, minä rapsutin mökin pihaa, istutin kaikki kukkasaavit täyteen orvokkeja (mun ehdottomia kesäkukkalemppareitani) ja huolehdin ruokapuolesta. Se tarkoitti tietysti aamupuuroa, sitten teetä termariin, mehua pulloon ja eväsleivät rasiaan. Niillä prinssipuoliso pärjäili päivän ja illalla sitten odotti varsinaisesti päivän lämmin ruoka. Oikeastaan minusta on kiva kokkailla mökillä, ruoka kypsyy keittiön hellanuunissa hiljalleen. Siellä muhii viljapossu, pannukakku, lihamakaronilaatikko jne. Ja se on oiva ruuan lämpimänä säilyttämiseen. Pientä kalikkaa hellaan ja homma hoituu. Polttopuuta on ihan hurjan paljon; sanotaanhan, että ihminen kun vanhenee niin alkaa tehdä polttopuita! No niitä siellä syntyy lähes itsekseen ja minun hommanani on pinota kuivia klapeja pinosta liiteriin.

Mutta eipäs kiirehditä asioiden edelle. Äitienpäivänä saavuimme mökin pihaan ja avattuamme auton ovet kuului sieluun asti tuntuva kuikan tervetuliaishuuto: Ku-kuik-ku-kuik-ku-kuuuuu!!! Järvi oli täysin vapaa ja linnut palanneet muuttomatkoiltaan.
Muitakin vesilintuja toki nähtiin; telkkäpariskunta lensi siivet viuhuen rannan tuntumassa pesäpöntölleen, rantasipi kertoi tulleensa ja joutsenet olivat kotiutuneet, nehän tulivat järvelle jo pääsiäisenä. Lokit ja tiirat valloittivat pesäpaikkoja saaren kallioilta. Mutta joutsenten törähdykset tai tiirojen tirskunta eivät viillä sielun syvintä sopukkaa samalla tavalla kuin kuikan huuto. Aluksi Simokin valpastui ja kävi rantakivillä haukkumassa kuikkia, mutta tottui pian niiden lipumiseen aivan rannan tuntumassa.
Kirjosieppo tulee aina äitienpäivänä. Niin nytkin. Talitiaiset ja sinitiaiset olivat jo rakentaneet pesiään pihapuiden pönttöihin. Kirjosiepolle on varattu tuplapönttö, oikea paritalo. Siihen se vihdoin taas tyytyi hätyyteltyään ensin tiaisten pesimisrauhaa niin, että Simokin joutui asiaan puuttumaan haukkumalla!
Västäräkit, peippo ja punarinta tepastelivat pihanurmikolla. Hömötiaisen jouduin tarkistamaan lintukirjasta oikein.

Aamut aloitettiin virkistävällä pulahduksella. Eikä se tehnyt yhtään häijyä, päinvastoin. Simo päivysti aina mukana laiturilla.


Ja tarkenevathan kuikatkin avoimessa vedessä aamusta iltaan,  mehän vain pulahdimme! Simo ei sentään.

Koko viikon oli todella kesäisen lämmintä ja aurinkoista. Luonto oikein silmissä eteni kohti kesää, kukkamaalla tulppaanit olivat nupulla ja helmihyasintit parhaimmillaan. Krookusten kukinta oli jo ohi.
Simoa houkutteli pehmeä multamaa, johon olisi kiva kaivaa kuoppia. Jouduin laittamaan verkon kukkamaan laitaan estämään tihutyöt.

Simo nautti lämpimistä päivistä. Minun istuttaessani orvokkeja poika kiipesi oikein penkille paremmin vahtiakseen, ettei mikään häiritse puuhiani. Penkiltä näkee kauemmaksi!

Ja kun aikansa on tehnyt työtä, on päivälevon aika. Sen kyllä meidän pieni koiruli hyvin osaa. Uni maittaa.


Sinne jäi sielunmaisemani. Odottelemaan seuraavaa saapumista. Nyt on pakko tehdä täällä kotona vähän rästihommia. Ja olihan jo vähän tunne nettiriippuvuudestakin, kokonainen viikko ilman yhtään postausta ja blogien lukemista! Tosinpa huomasin Bloggerissa olleen jotakin häikkää, kun tuplapostauksia oli hallintapaneelissa.

Niin, lähtöaamuna piipahdimme katsastamassa korvasienipaikkoja. Löytyi ihan mukavasti. Keittelin ne mökillä valmiiksi..

Ja äsken maistelimme ihanan pehmeää korvasienikeittoa. Maistui todella hyvältä ja keväiseltä! Nam.
Kunhan vaan muistaa keittää sienistä myrkyt riittävän hyvin Olen siinä suhteessa kyllä tosi varovainen.

13 kommenttia:

  1. Kiva mökkilomanen teillä sinne ollut. ja sattui nuo lämpimät päivätkin. Nyt taas niin viileää tuulessa.
    kauniita kuvia mökillä olit ottanut.
    Oikein mukavaa viikonvaihdetta.

    VastaaPoista
  2. Hieno loma teillä onkin ollut!

    Täällä on tänään satanut ja ollut harmaata koko armas päivä, mutta toivotaan ,että huomenna olisi kauniimpaa..:)

    Hyvää lauantai-iltaa sinulle!

    VastaaPoista
  3. Hienot kuvat ja tunnelmat olet kuvannut ja kertonut. Onpa teillä siellä lintuparatiisi. Ja korvasienet, ne ovat herkkua.
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
  4. Miten hyvin kuvasit koko viikon asiat<3 Ja noin hyvin tunnet linnutkin:) Kuikan äänen kuulen elävästi korvissani, ja Simo on mahtava koira!

    Korvasieniä en ole koskaan kerännyt enkä syönyt (tietääkseni). Niiden kanssa on oltava huolellinen, tiedän sen---.

    Oikein mukavaa viikonloppua sinulle Anja-Regina<3

    VastaaPoista
  5. Kuulin Kuikan huudon itsekkin. Oli teillä mukavaa mökillä, Simo nautti täydestä sydämestä. Korvasieniä, A VOT. Meillä ukko ei anna minun kerätä myrkyn vuoksi, pelkää etten saa myrkkyä pois ;(

    Mikäköhän se vika bloggriassa, itse en päässyt viikkoon Hallintapaneeliin. Meinas itku tulla tähänkö tämä nyt jäi ??

    Mukavaa Sunnuntaita Anjalle ja Simolle!

    VastaaPoista
  6. Hienoja lomakuvia olet ottanut ja kauniisti kirjoitit.

    Korvasieniä en uskalla kerätä, enkä juuri muita kuin herkkutatteja ja kanttarelleja. Pelkään niitä myrkkyjä.

    Me kävimme oikein sadekelin retkellä tuolla läntisessä Suomessa, toivottavasti nyt saimme pilvet tulemaan tännekin. Pääsiäisen jälkeen ei ole satanut muuta, kuin kerran rakeita. Kukat ja pensaat jo kaipaavat vettä.

    Mukavaa uutta alkavaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  7. Olipa mukava olla kanssanne mökkilomalla...
    Korvasienistä silleen,kun olin taannoin jalkavaivasena enkä metsäretkilleni päässyt,kasvoi portinpielessä 12 möykkyä korvasieniä. Nauroin että on metsä kaverini, tulee saaliinen saalistajan tykö kun itse en metsään kyennyt.Edellissyksynä tuotiin ruusujen ja vuorimäntyken juurille kuoriketta jossa sienirihmastoa.
    Minulle se oli kuitenkin metsän mystinen tervehdys.

    VastaaPoista
  8. mummeli; onneksi oli säät lämpimät ja kaikki suunnitellut työt onnistuivat hyvin. Mukavaa viikonloppua sinulle ja Himmulle.

    Irmastiina; kyllä sadetta jo kaivattaisiin täälläkin, tuulista on tänään ollut ja viileää. Pilvistä on mutta ei vaan sada. Ottaisimme sateen teiltä mielellämme tänne!
    Hyvää lauantai-iltaa ja viikonloppua sinulle!

    Minttuli; en ole lintubongari mutta seuraan kyllä mielelläni niiden elämää lähiluonnossa.
    Kyllä meillä oli hienot säät mökkeröllä.
    Nytpä jännätään Paradise-Oskarin laulua, mukavaa iltaa sinulle Minttuli myös.

    Aili-mummo; kuikan huuto keväiseen rantamaisemaan on korvia viiltävän hienoa musiikkia. Melkein saa kylmät väreet nousemaan.
    Korvasieniä olen kerännyt joka kevät ja keittänyt niistä myrkyt (kiehuttanut ja huuhdellut sekä tuulettanut keittiötä) aina kolmeen kertaan varmuudeksi. Tänään keitin sitten saaliin ja hyvältä maistui!
    Hyvää viikonloppua sinne Tohmajärvelle!

    maiju; kuikan ääni on kevään airut. Lumoava.
    Korvasienet saa myrkyttömiksi keittämällä ne väljässä vedessä, huuhtomalla ja taas keittämällä. Tosin keittiö pitää hyvin tuulettaa koko ajan. Mutta kannattaa.
    Bloggerissa oli kuulema jotakin häikkää, minullekin hallintapaneeliin tuli tuplana postaukset.
    Simo lököilee taas tuossa korituolissa kun kotona ollaan. Hauskaa viikonloppua, maiju.

    Unelma; voi kun olisitte tuoneet sadetta vähän tänne päin. Pitää kohta alkaa kastella ellei ala pilvestä tihkumaan.
    Meillä oli kiva viikko mökillä työurakoista huolimatta. Sinne on pian päästävä uudelleen.
    Myös sinulle ystäväni mukavaa viikonloppua ja uutta alkavaa viikkoa.

    SinikkaHelena; ihan selvästi metsä sinut tuntee ja tuo saalista portillesi! Niin se metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Ei se välttämättä mystiikkaa ole, tai ehkä onkin. Metsä pitää sinusta SinikkaHelena!

    VastaaPoista
  9. Mukava mökkiloma teillä ja niin hienosti kuvasit sen sanoin ja kuvin.
    Korvasieniä, itse emme niitä syö mutta tiedän missä niitä kasvaa.
    Mukavaa viikonloppua sinne teille.

    VastaaPoista
  10. sylvi; viikko mökkimaisemissa teki hyvää meille molemmille - ja tietysti Simolle myös. Elämä siellä on niin erilaista kuin täällä kotona.

    Korvasienet on meille kevään must, olen niitä myös pakastanut keitettyinä. Herkkua ovat.

    VastaaPoista
  11. Mökiltä palattiin itsekin, keväisen viileät kelit oli, mutta tarjettiin kuitenkin :) Meressä pulahdettiin saunan yhteydessä, ja kuokittiin kukkapenkeissä ;) En ole tähän mennessä vielä korvasientä löytänyt, en kyllä ole etsinytkään varsinaisesti :)

    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  12. Kukkahattuneiti; vaikka tietysti lämmin sää on mukavampi niin mökillä viihtyy vaikka olisi vähän viileämpääkin. Miten uskallat saunomisen yhteydessä mereen? Hyvä sinä. Minä käyn aina aamulla heti herättyä ja aina ilman saunaa (paitsi keskikesällä tietysti saunan jälkeen).
    Hauskaa viikkoa myös sinulle!

    VastaaPoista
  13. Kirjosieppo on puutarhurin ahkerin apulainen. Sieppaa eniten tuohhyönteisiä.

    Simoko ei ui! Meidän Olga, todellinen seniori, taitaa vielä tänäkin suvena...

    Korvasienikeitto on niin herkullista, että...ei sanotuksi saa.

    VastaaPoista