keskiviikko 4. toukokuuta 2011

TULE, TULE JO

Tule jo, kesäinen lämmin tuulonen. Eikö jo tarpeeksi pitkään talvea ole ollut. Vai muistuttaako sää meitä siitä, että ei makeata mahan täydeltä?

Kuljeskelin pihalla ja aikomuksenani oli kyykähtää kukkapenkkien puhdistusasentoon. Vaan jäykistynytpä siihen olisin, jos koko rikkaruohoarmeijan olisin putsannut perennoiden välistä. Niin kylmää puhkui niskaan, että vilu oli vaippa villainenkin. Oliko vaimon vierahan tekemä!?! No ostettu, ei oman äidin ompelema. Siinäkö syy?

Narsissit kukkii, vuorenkilpi kukkii, vuokot kaikki kukassa. Vain arovuokko on hävinnyt toistaiseksi olemattomiin. Mutta ehkä silläkin on eloa juurakossa ja nousee vielä. Viime kesän kuivuudessa nahistunut ja nyykähtänyt talvipinaatti nousee kuin uudesti syntyneenä. Ja esikko reppana on kärsinyt talvesta niin, että kauneus on mennyttä keltaista.

Koristeraparperi nostaa urhoollisesti punaista lehtiaihiotaan. Jospa tämä kesä kasvattaisi sen komeuteensa.
Jouluruusukin on hengissä, tosin heikossa alussa vasta. Jänönhäntä pukkaa lehteä koko kasvimaahan levinneenä. Ja tuo hiivatin valvatti! Viime syksynä nypin Siperian sinivalvatin juuret joka ikisen pois kukkamaasta. Ja eikös sieltä kuitenkin nouse taimia. Annoin lähtöpassit. Mutta sitä on nurmikossa jo niin taajassa, että kohta valtaa koko takapihan. Varsinainen kiusankappale.

Omenapuita piti vähän tukea, samoin tyrnipuita. Monrepon puistosta vuosia sitten kaivamani angervon alku on levinnyt isoksi pensaaksi ja sen siirtäminen tien varteen pölysuojaksi on edessä. Mooseksen palava pensas on myös talvehtinut hyvin, samoin pionit ja mummolasta tuodut jalokielot. Varjoliljat myös nousemassa.  Pikkutalvio kiemurtelee sinisin kukin ja mahoniat on täynnä keltaisia nuppuja.
Onnenpensaskin on noussut murheen alhosta eli lumi painoi sen ihan maata vasten. Kukinta on lopuillaan ja sitten ilmestyvät lehdet. Saskaton on nupulla. Eli kaikki odottavat lämpimämpää säätä puhjetakseen täyteen kukkaan.

Orvokkeja istutin isoon ruukkuun viedäkseni ne haudalle heti kun narsissit ovat kukkineet. Vihannesten siemeniä ei voi vielä ajatellakaan kylvävänsä. Keittiön ikkunalla nousee herneenversot hitaasti. Laitoinkohan liian vähän multaa alle?


Kroatiasta toin pyöreän pienen siemenen taskussani. Nyt se on itänyt. Saa nähdä, mitä siitä kehittyy.

Simo on eilistä virkeämpi, ruoka maittaa ja lepo myös. Edellinen yö ravattiin ulkona monta kertaa. Mutta ihan aiheesta. Ei poika suotta makkarin ovea potki, tosiasiaa oli kuusikkoon. Aamulenkki kallioille ja nyt taas lepo.
Tuossapa nyt koivet oikoisenaan lököilee, vähän silmiä raottaa välillä tarkistaakseen, että vieläkö se mamma vaan bloggaa.

Tassut on kääritty koska nuolee aloeverat alta aikayksikön. Lääkärireissun jäljiltä on karvaa ajeltu sekä jalasta että kaulan alta. Onneksi kasvaa pian takaisin. Mutta kaikki on hyvin taas.
Tassujen kääriminen ja purkaminen on vähän hankalaa. Olin tyhmä kun en ostanut "pelastusrengas"-kauluria sieltä eläinlääkäriltä. Lähdenpä heti soittamaan onko vielä jäljellä ja haen sen, tarvitaanhan sitä varmasti tulevaisuudessa. Ja jos ei muuten niin sitten kesällä pelastusrenkaana - jos Simo sattuisi veneestä tippumaan! Soutuveneestä mökkijärvellä, hih! Osaahan tuo uida, on se nähty!

8 kommenttia:

 1. Kovin on samansuuntaisia ajatuksia täälläkin, kun kuljen pihalla aamutarkastuksella. Lämmintä toivotaan ja jo sentään lupaavatkin säätiedoissa.
  uskaltaa alkaa vähän pöyhiä sitten kukkamaitakin.

  VastaaPoista
 2. Johan ne lupasivat loppuvikosta lämpenevää.;)

  VastaaPoista
 3. Hyvällä alulla siellä teilläkin kaikki näyttää olevan. Tämä kylmä sääjakso nyt vähän hillitsi kasvuvauhtia.

  VastaaPoista
 4. Vähän pysähtynyttä on nyt elo tuolla pihalla ja luonnossa. Vettä ja lämmintä, siitä se sitten alkaa taas.(ja rikkaruohotkin) Hyvällä alulla on siellä etelämässä, kuten kuvista voi nähdä.

  Simo on ihan autuaan näköinen kääreistä huolimatta. Meillä Minttu taas raapii, pitää lisätä kortisoni kokonaiseen pilleriin päivässä..

  VastaaPoista
 5. mummeli; ehkä viikonloppu tuo lämpöä päiviin, yöt ovat olleet niin kylmiä, että lätäköiden pinta on jääriitteessä aamuisin.

  Aili-mummo; kesä tulee ihan varmasti, siihen uskotaan! (ps. joku etsi tämän päivän ET-lehdessä ystävänsä joka on syntynyt Tohmajärvellä Tikkalassa!)

  Unelma; kasvu on alkanut pihapenkeissä, itselle vaan villatakki ja villahousut tarpeen!

  Minttuli; voi Minttua! Simon koivet on jo vähän paremmat kun vahdin, ettei pääse niitä nuolemaan. Kortisoonikuurista ei ollut havaittavaa parannusta, nyt laitan niitä korvatippoja (tehonneet on) ja välillä aloeveraa. Tänään ostin uuden pehmeän kaulurin, ettei tarvitse töppösiä laittaa.
  Koskahan itse opin jotakin? Eilen annoin koiralle yhden puolikkaan lindströminpihviä vaikka maistoin siinä olevan sipulia. Simo piti tänään paastopäivän, söi heinää ja vatsa kurisi. Vasta Canikur helpotti. Taas viisastuin. Ja koira kärsi vatsan kurinasta.

  VastaaPoista
 6. Muistini mukaan usein huhtikuun loppupuolella tulee lämmintä ja sen jälkeen vapuksi kylmenee ja sitä kestää jonkin aikaa. Aivan kuin tämä taas toistuisi. Toisaalta kaikki on suhteellista - lämmintähän tämä on kun muistaa talven tuikkupakkaset :).

  Mutta kasvit ja vihreys puskevat kylmänkin läpi. Ja kohta poksahtaa koko vihreys silmillemme iloksi.

  Hyvä kun "pelastusrengas" oli vielä ostettavissa. Pehmeä kauluri on hyvä olla, kaiken varalta.

  VastaaPoista
 7. Lastu; eipä meillä todellakaan ole syytä itkuvirteen, pian vihreys poksahtaa (ihana ilmaus!) iloksemme ja sää lämpenee takuuvarmasti juhannusta kohti.
  Jep-jep. Kauluri on käytössä ja hyväksi todettu!

  VastaaPoista
 8. Nyt on äitienpäiväksi luvattu jo 18 astetta ja aurinkoista. Ajankohtainen postaus kaikkialla, missä on pihatöitä ja kasvukauden tarkkailua. Mekin aiomme omistaa lauantain pihatöille, jotta voimme sitten sunnuntaina rauhassa retkeillä perheen kanssa jonnekin äitienpäivän ja tyttäreni lähestyvän nimipäivän kunniaksi.

  Kiitos vielä keltavuokkoasiasta. Laitan sinulle piakkoin sähköpostia.

  VastaaPoista