torstai 15. toukokuuta 2014

ARJEN ELÄMYKSIÄ

Miten sitä vanhan rouvan sielussa läikähtääkään, kun kuljeskelee keväisessä fiiliksessä pihamaalla ja puutarhassa. Nyppäisee rönsyleinikin sieltä ja juolavehnän täältä kukkapenkeistään. No ei pelkästään nyppäise vaan kaivaa pienellä puutarhalapiolla juurta jaksaen nämä kukkapenkkiin tunkeutujat.

No jaa. Kun malttaa katsella ympärilleen, mieleen nousee hauskoja episodeja maailmalta. Niinkuin nyt sekin reissu ystäväni Unelman kanssa miljoonakaupunkiin, missä kaivettiin Ropstenin kadunvarren nurmikosta kaunokaisia eli belliksiä. Moneen vuoteen niistä ei täällä näkynyt jälkeäkään ja uskoinkin, että oli turha homma niitä yrittää siirtää maasta toiseen. Vaan katsoppas, tänä aamuna pienet bellikset olivat avanneet kasvonsa aurinkoon. Vau! 
Ja keltavuokot edelleenkin täydessä loistossaan valkovuokkojen keskellä.

Toin Türin kukkamarkkinoilta mustaa orvokkia viimeksi, näkyy hieman hengittelevän ja siirsin sen parempaan paikkaan. Karhunlaukka, joista toinen kupsahti, on hyvällä kasvulla ja kukkanuput avautumassa. Ruohosipulista vahvempivartinen lajike on myös talvehtinut hienosti ja pukkaa maittavaa sipulinvartta. Lipstikkaa keräsin kuivamaan jo ensimmäisen nipun. Ja kirvelinpoikasia leviää mansikkapenkkeihin emokasvista. Mustikka kukkii pihan reunassa ja pilvikirsikat lehahtavat päivänä minä hyvänsä täyteen kukkaan.

Uimalammikko on sen verran syvä, ettei sammakot sinne käy kutemassa, onneksi. Mutta rentukat kukkivat lammen rannalla keltaisenaan. Parvitulppaanit ja helmihyasintit ovat parhaimmillaan kun mininarsissit jo lopettelevat kukintaansa. Rönsyansikan siirsin myös parempaan paikkaan ja liljat ja pionit nousevat päivä päivältä pidempään varteen ennen kukkimistaan.

Mutta näin varmaan kaikissa puutarhoissa edetään kesää kohti.
Huomisaamuna sangen varhain tämä lähtee taas toivioretkelle Viroon. Türin kukkamarkkinoille on kiva mennä, vaikka yritänkin pitää pään kylmänä ja tuomiset kurissa. Yhden korin otan vetokärryn päälle ja siihen on ostokset mahduttava. 
En laita nyt juurikaan kuvia, sillä jos löydän jotakin extraa Türistä, postaan niistä sitten.

Käki kukkui jo viikko sitten mökillä, kirjosiepot ovat tulleet ja räkättirastaiden pesiä on pihapuissa. On se niin kesäistä jo.

18 kommenttia:

 1. Meillä on räkätit innostuneet rouskuttamaan lehtokotiloita! Toivottavasti vievät poikasileenkin:-)
  Mistäköhän johtuu, että minä onnistuin viime talvena hävittämään belliksen kokonaan, ei näy yhtään alkua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun blogistasi sain idean antaa räkättien pesiä ihan lähimmissä puissa.
   Toivottavasti syövät kaikki pienimmät lehtokotilot, isommat kerään ja laitan etanataivaaseen.
   Jeps, minä olin tosi hämmästynyt noista belliksistä. Ja iloinen tietty.

   Poista
 2. Ei bellikset eivät meilläkään viihdy,Olisivat niin somia pikku kukkijoita.
  Nyt kevät etenee täälläkin ja käki kukkuu, mutta katselin tänään polun varrella olevia mustikan varpuja. Näyttää surkealta, muutama vihreä on, mutta enimmäkseen ovat kuivuneet:( Saa nähdä saadaanko marjoja ollenkaan.

  Mukavaa reissua kukkamarkkkinoille, mukava sitten lukea löysitkö jälleen jotain uutta kokeiltavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kaivettiin kynsiviiloilla niitä belliksiä kadun varrelta reppuumme. En muistanutkaan, mihin olin ne tökännyt. Nyt olivat täydessä loistossaan.
   Mustikka kukkii pihan reunassa mutta metsässä on vielä silmuilla. Voi olla, että ensi talvena syödään viime kesän satoa, sitä on vielä pakkasessa melkoisesti.
   Kyllä minä varustin korin mukaani vetokärrylle, jos jotakin sattuisi silmään osumaan. Viimeksi eräs rouva meidän porukasta osti kananpoikia. No, koiranpentujakin oli tarjolla. Ja tietysti hunajaa, suolakurkkuja, kuivattuja kaloja. jne.

   Poista
 3. Ei ole mitään lisättävää! Nautitaan nyt täysin siemauksin kevään vihreydestä ja kukkasten loistosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hyvällä syyllä voidaan nauttia täysillä kasvun ihmeestä ja kukkasten aukeamisesta.

   Poista
 4. Rentukat ovat iloisia luonnonkukkia, ne kasvavat purojen tai järvien rannoilla...
  Kiva että kukat ilahduttavat kauneudellaan meitä kaikkia..:)
  Täällä on eilen ja tänään satanut räntää, joten melko haaleissa tunnelmissa ollaan...
  Hauskaa Turin matkaa sinulle, löydät varmasti ihania kukkia! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta rentukat tuovat kevään. Olen istuttanut niitä uimalammikon rantamille ja mökkirannassa niitä on pilvin pimein.
   Uutisista näin, että räntää on teillä päin tullut. Meille satoi vettä, kaikki tynnyrit rännien alla on piripinnassa. Tänään on ollut aivan kesäisen lämmin päivä ja pyykit kuivuivat ulkona ennätysajassa. Ja Simosta on ollut hauskaa juosta rastaiden perässä takapihalla irrallaan. Valvojan silmän alla tietty.
   Toivottavasti silmät pysyvät auki Türissä kun lähtö on anivarhain aamulla.
   Kerron sitten. ♥♥

   Poista
 5. Samat on harrastukset, jokapäiväinen kierros kukkamaiden ympäri, ihailua ja ihastusta avautuvista kukista tai uusista taimista ja lehtiruusukkeista, ja rikkaruohojen kaivamista sieltä ja täältä. Hauskaa Türin matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, keväässä on ihaninta kasvun ihme. Heti aamulla kun saan silmät auki, katson, miten suuriksi koivun lehdet ovat yön aikana venähtäneet. Sitten kierros puutarhassa, missä kukat availevat kasvojaan auringolle.

   Poista
 6. Vai Türille torille ;) Toivottavasti teet hyviä löytöjä, joista tietenkin postailet, jootta mekin saammme nähdä :) Ai tuo kuvan kasviko Bellis???? Jos sitä tarkoitat, niin taitaa olla jokin Ornithogalum eli tähdikki...tai sitten joku muu sipulikukka, ei kuitenkaan Bellis ;) Oikein mukavaa reissua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jess, löysin Türistä monta uutta kasvajaa. Ei kuule tuo kukka ole kuvassani bellis vaan todellakin ornithogalum, länttärin kukan postaukseen kun en parempaakaa siinä hässäkässä keksinyt.
   Postailen reissusta piakkoin.

   Poista
 7. Kesäistä on ja lämpimiä päiviä tulossa. Ihanaa.
  Mukavaa kukkamarkkinareissua ja hyviä löytöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta, kukkamarkkinoilla oli entiseen tapaan paljon nähtävää ja karttuipa kasveja kotiin tuotavaksikin.

   Poista
 8. Kohta saadaan kuulema jo hellettäkin! :)

  Kukkayllätykset ovat kivoja ... Nuo bellikset ovat todella kauniita, hyvää kannattaa siis odotella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sunnuntaina oli hieno hellepäivä, oltiin perinteisillä kirppareilla taas kauppaamassa kaikenmaailman rompettamme.
   Ensi viikoksi tulossa kesäiset helteet. Pääskysen bongasin eilen 17.5.

   Poista
 9. Keltavuokot ovat sitten somia! Mukavaa matkaa kukkamarkkinoille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltavuokot ovat siementäneet melkoisen läntin kahteen paikkaan tuossa metsälössä. Vein juurakkoa myös mökille ja varmasti ensi kesänä sielläkin kukkii keltaiset, mutta myös siniset hämyvuokot (ovat valkovuokkojen sukua).

   Poista