lauantai 24. tammikuuta 2015

BALETTIA JA BONGAUSTA

Pietarin balettitanssijat kiertueellaan Suomessa tanssivat Joutsenlammen torstaina täällä meidän Avanti-salissamme. Tyttäreni oli varannut meille liput ja niinpä taivalsimme läpi tuulen ja tuiskun baletista nauttimaan. Ennakkoluulojakin  oli, sillä olin nähnyt baletin aikaisemmin jo kahdesti ja tiesin, ettei lavasteita ja ulkoisia puitteita niin vaan siirretä auton peräkontissa mukana.
No, lavastus oli saatu puiden lehvästöä kuvaavalla verholla ja taustan lampi ja rantapuut myöskin varsin kevytrakenteisesti eli kankaisina. Lavan pienuus aiheutti ongelmia tanssijoille eli rantapuiden rungot huojuivat välillä, mutta ammattitaitoiset tanssijat eivät kuitenkaan puita kaataneet. Muutenkin lavan kapeus haittasi isommissa kohtauksissa, mutta olivatpa he varmasti tottuneet erilaisiin esityspaikkoihin.


Vaikka musiikki tulikin taustanauhalta,  tarinaan pystyi hyvin eläytymään kun kuvitteli orkesterin monttuunsa lavan eteen.

Kiertue jatkuu aina Ouluun asti eri kaupungeissa. Varmasti tanssijoille rankka kiertue.

Heidän ohjelmistossaan on myös Pähkinänsärkijä ja Tuhkimo.
Noin reilun kahdenkymmenen tanssijan, puvuston, lavastuksen ja musiikintoistolaitteiden kuljettaminen kiertueella läpi talvisen Suomen ei ehkä ole ihan helpoimmasta päästä. Mutta me nautittiin lähes täysillä esityksestä. Varsinkin pääosien tanssijat prinssi Sigismund ja Odile ja Odette valkoisena ja mustana joutsenena olivat huipputanssijoita, unohtamatta myöskään hovinarrin roolin tanssinutta. Kannattaa siis piipahtaa heitä katsomassa jos paikkakunnallenne osuu kiertueensa.

Kevättä kohti mennään. Päivä on jo pidentynyt selvästi ja aurinko paistaa pihalumelle. Liekö talven selkä jo taittunut? 


Viikolla sain karvaasti katua, etten ollut varoituksista huolimatta kiinnittänyt Kuomiini piikkikantaremmejä. Kämmäsin tuossa meidän pihassamme, joka on rinnettä ja oli todella jäinen osittaisesta hiekottamisesta huolimatta. Iltapimeällä lensin niin lahjakkaasti kumoon, että prillit lensivät päästäni joka iskeytyi jäätikköön niin voimalla, että tähdet lensivät ja toiselle puolelle päätä nousi verinen kuhmu. Päätin maasta noustuani ja pökerryksestä toinnuttuani aina laittaa liukuesteet kenkään kuin kenkään jos ulos tallustelen. Oppia ikä kaikki.

Tänään ja huomenna on lintubongauspäivät. Tunnin ajan tarkastellaan kotipihan lintuja ja merkitään muistiin sekä ilmoitetaan ne eteenpäin. Tänään mun bongaamiseni rajoittui muutamaan talitiaiseen ja näihin kahteen harakkaan lintulaudalla, missä vuorottelivat oravan kanssa. En kehtaa näitä ilmoitella, huomenna voi olla tilanne toinen.
Jänisten bongausta voisi myös  suorittaa, aamulla lammikolle taapertaessani bongasin jänisten tekemän polun metsästä lintulaudan alle. Ja jälkiä seurasivat myös repolaisen tassun painaumat lumessa. 

Eipä tässä kummempia näin lauantain ehtoolla. Televisiossa alkaa luonto-ohjelma surikaaneista vai mitä ne nyt ovatkaan. Joten heippa taas, tämä lopettaa kirjoittelemisen tältä erää ja siirtyy töllöttelemään.

ps.  tää unohti painaa "julkaise" näppylää ja joutui palaamaan nyt Kingin, Uutisvuodon ja Kymppiuutisten jälkeen tänne blogiinsa.
Että sellainen lauantai-illan ohjelma ja tällainen hattarapää...


18 kommenttia:

 1. Balettia olisi taas mukava katsella. Muistelen vieläkin yhteistä retkeämme Tallinnaan Pähkinänsärkijää katsomaan. Se on ollut yksi elämän tähtihetkiä.

  Onneksi et pahemmin satuttanut päätäsi kaatuessasi. Piikit ovat liukkaalla kelillä tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan sen Pähkinänsärkijän, nautittiin siitä kovasti. Jeps, vähän on pää ollut omituinen kaatumisen jälkeen mutta eiköhän tämä tästä...

   Poista
 2. Auts! Piikit pitää olla koko ajan. En enää uskalla ilman niitä astua ovesta ulos, ovat kyllä korvaamattomat. Nyt kun Lenkkeilen paljon tuovat turvaa kävellä reippaasti.
  Balettia en ole vielä tähän ikään mennessä käynyt katsomassa, pitäs varmaan mennä.
  Ihanan aurinkoisia päiviä on ollut, kunhan noi pakkaset hiipua, et tosiaan vois ulkoilla. Valo on lisääntynyt, mieli sen myötä kans.
  Ihanaa sunnuntaita ja bongailua!
  -päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin nyt muistan piikit laittaa - tai vähintään kävelysauvat ottaa mukaan.
   Baletti oli kiva kokemus vaikka paikka ei nyt parhaita ollutkaan. Ja aurinko saa mielen nousemaan myös kevättä kohti. Lintubongailussa ei näköpiirissä talitiaisia isompia...

   Poista
 3. Pitäisi kyllä liukuesteet hankkia. Toistaiseksi luistelen pelkillä kuomilla. Ja pitäisi osallistua bongaukseen, mutta kun kaikki linnut vain pyrähtävät ohi jossain horisontissa, kun asun täällä yläilmoissa. Mutta bongausonnea sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanki ihmeessä liukuesteet kenkien kantoihin. ei pelkät kuomat riitä estämään kämmähdyksiä kun on jäätiköt ja lunta silmänlumeeksi sen päällä.
   Yritän tänään bongata tiaista enemmän lajeja.

   Poista
 4. Huippuesitys varmasti Joutsenlampi on vaikka puitteet eivät olekaan loisteliaat. Haaveena on mennä joskus Kansallisbalettiin katsomaan jotain klassista näytöstä, mutta kun tuo matka..Pietarissa olen joskus menneinä aikoina käynyt ja hurmioitunut..

  Auts, hyvä kun et murtumia saanut liukastumisesta. Meidän perhekunnassa noita tänä talvena on sattunut, tytöllä ja tyttärentytöllä molemmilla oli yhtäaikaa kipsikäsi..

  Mukavaa lintubongausta, tämä samoissa ajatuksissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Joutsenlammen musiikki lumoaa vaikka nauhalta tuleekin ja tietty tanssijat varsinkin pienten joutsenten tanssissa söpöjä ja täsmällisiä. Pukuloistoahan hovikohtauksissa oli venäläiseen tapaan.
   Minulla on niin vahvat luut ja läskiä niiden ympärillä että vain pää kolahti kovemmin. Nyt muistan liukupiikit laittaa ulos lähtiessä.
   Kivaa sunnuntaita ja onnea bongaukseen.

   Poista
 5. Hui kamala tuota siun kaatumista, onneks ei luita menny poikki,ja toivottavasti et saanut aivotärähdystä.
  Pitää miunkin muistaa laittaa ne nastat takasin kenkiin, otin jo ne pois kun olivat muka niin hankalat.
  Baletti on aina niin mahtavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luut ovat vahvat mutta lievä aivotärähdys kai tuli, tähtiä lensi silmissä ja valtava verikuhmu päähän. Muistan vastédes olla varovaisempi. Laita takaisin piikit kenkiin, totta, hankalathan ne on...
   Leppoisaa sunnuntaita!

   Poista
 6. Hyvä ettei pahemmin sattunut kaatuessa kyllä nyt on aina oltava piikkikengät jalassa. Minä sain joululahjaksi hyvät nastakengät niillä on hyvä kävellä
  Hieno konsertti oli varmasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nastakengistä minäkin haaveilen, en ole vielä saanut hankituksi.
   Tshykowskin musiikki on lumoavaa...(vai miten se tshaikowsky nyt kirjoitetaankaan....)

   Poista
 7. Varmaan hienoa katsoa tuommoista huippu esitystä. Nyt saa olla kyllä varovainen liukasta on:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baletti hurmaa aina, upeasti ballerina nousevat varpailleen ja pyörivät piruetteja. Ja miestanssijat kevyesti nostelevat ballerinoja yläilmoihin...

   Poista
 8. Oi, oi, baletti-ilta... Kuulostaaa ihanalta.

  liukuesteet ovat ehdottomat näillä keleillä, kun talv iei osaa päättää, jäädäkö vaiko lähteä. Meillä sataa vaihteeksi taas vettä,

  Mukavaa viikonalkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baletti on myös minusta aivan ihanaa, joskus aikoinaan myös omat tytöt kävivät viikottain balettikoulussa. Kaunista katseltavaa, pukuloistoa ja hyvää musiikkia, nautinnollista.
   Samoin sinulle mukavaa alkavaa viikkoa.

   Poista
 9. Ihanaa venäläistä balettia kelpaa kyllä katsoa;))
  Pidä vain nastat kenkien pohjissa, ikävää jos luita murtuu; onneksi ei murtunut ja pääkin kesti!!
  Hyvää sunnuntai-iltaa sinulle ja pojillesi, Anja-Regina! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili, liukurit on mukana. Pää on tuntunut hetkittäin vähän omituiselta mutta nyt alkaa jo olla normaali olo.
   Sinulle myös leppoisaa alkukevään viikkoa, meillä on jo plussalla ulkona taas ja lumet todella vähissä. ♥♥

   Poista