tiistai 19. toukokuuta 2015

TÜRIN KUKKAMARKKINOILLA

Türin keväisistä kukkamarkkinoista on tullut jo pakkomielle. Sinne matkattiin perjantaina 15.5. aamulla anivarhain. Lähtö oli jo 5.30 ja täysi bussillinen innokkaita reissaajia kasseineen ja koreineen pakkautui matkaan. Ja johan olin ollutkin kotona vajaan viikon edellisestä reissustani!

Laivalla meille oli varattu aamiainen, onneksi, sillä kotoa lähdettäessä ei vielä mennyt alas kuin kuppi kahvia. Matka Tallinnasta Türiin kesti reilun tunnin ja välillä paistoi aurinko, välillä satoi vettä ja jopa räntää. Haikarat hautoivat pylvään nenissä olevissa pesissään. Türissä oli kuitenkin aluksi aurinkoista ja lämmintäkin.
Valtavat määrät kukkia, taimia, hedelmäpuita, mansikoita, tomaatteja, juustoja, viiniä, lottoarvontaa, kanoja ja kananpoikasia, saippuaa, lampaantaljoja ja vaikka mitä. Kaikenlaista tarjolla.

Monet kukkivat kaunottaret melkein huusivat nimeäni ja olisivat hypänneet koriini, mutta järki tuli väliin ja ilmoitti, että me asutaan pohjoisemmassa eikä kasvit välttämättä selviä talvestamme.

 Näitä akileijoja kukki eri väreissä monella myyjällä.


 Kaupankäynnin lomassa oli kiva kuunnella paikallista hanuristia, jonka valkoinen kissa toimi rahakorin vartijana!

Syömistä oli tarjolla, juomista myös. Aurinko meni kuitenkin pilveen ja sataa tihuutti. Ilma oli niin koleaa, ettei saslik-vartaan syömisestä oikein tullut mitään. Ihmettelin, miten jotkut saattoivat juoda kylmää olutta! Meille maistui kuuma kahvi lämmikkeeksi.

Kiertelimme ja vetokärrymme kori täyttyi vähitellen taimista ja kukkasista. Tämän koristekirsikan olisin ostanut, niin oli kaunis, mutta tuskin se olisi talvestamme tykännyt. Magnoliapuutakin ihastelin, mutta jätin sen kuitenkin.


Jaa, mitäkö toin?  Muutaman erikoisen tomaatintaimen, kesäkurpitsan ja kasvihuonekurkun taimet. Punaisen keisarinpikarililjan, tummavioletin jouluruusun, kermesmarjan juurakon, kauniin kukantaimen jonka nimi hakusessa, muutaman tokruusun eli salkoruusun taimen. Kaikki sain onnellisesti kotiin asti ehjinä.Tallinnasta otin laatikon granaattiomenasiideriä kesäjuomaksi. Varmasti taas vuoden päästä lähdetään samalla porukalla piipahtamaan Türissä. Prinssipuoliso kääntää lisää kukkamaata joten taimia mahtuu kyllä...

6 kommenttia:

 1. Olipa hauska juttu:olemme olleet samaan aikaan Türissä ja päivällä itsekin päivitin blogiini kuvia sieltä! Käväisepä katsomassa.
  Minä näin myös tuon samaisen hanuristin kissansa kanssa.Olin Turissä ensimmäistä kertaa ja vähän noviisina, kun en huomanut mitään kassejakaan varata. No, toisella kertaa sitten. Mukavaa joka tapauksessa oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit, olispa paleltu yhdessä jos olis tiedetty ja tavattu! Jep, kori tai kassi ja vetokärry on vakiovermeet, ei niitä taimia muuten saa ehjinä kotiin. Türi on ollut meidänkin porukalle joka keväinen kohde ja nyt jo vannottiin ensi toukokuun perjantain lähtöön. Jospa sitten nähdään vuoden päästä. Kiva jos tykkäsit meiningistä! Käyn katsomassa kuviasi blogistasi.

   Poista
 2. Voi hitsin hitsi, mä en päässy tänäkään vuonna sinne Turiin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jjösses sentään Amalia, kolmen päivän markkinat ja hassasit ne! Mut älä huoli, vuoden päästä ne on taas. Ja sinne on ihan pakko päästä. Ne on aina toukokuun puolivälissä perinteisesti ja ihan hulluna tuotiin mekin bussin alakerta täynnä kasveja ja taimia ja jotkut jopa hedelmäpuita.

   Poista
 3. Ai sinäkin olet ollut tuossa ihanassa kukkapaikassa! Kukkamaa laajenee... Hyvää kesän alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät takuuvarmasti menossa Türiin, kotona on käännetty uutta kukkamaata, sama juttu mökillä, jonne pitää viedä takuuvarmasti sisäisemmässä Suomessa selviäviä taimia, mutta sinne on taas tulossa puiden raivauksen jälkeen uutta kukkamaata. Toki havupuitakin (mm. Korean pihtaa ja kartiokuusta) istuttelin, samoin punakoivuja.

   Poista