keskiviikko 20. toukokuuta 2015

VOI TÄTÄ KEVÄÄN IHANUUTTA

Jokaisena aamuna heti, kun silmät aukeaa, makuuhuoneen ikkunasta näkyy entistä vihreämpää. Koivunlehdet kasvavat päivä päivältä, tosin ei niistä koivuista vielä saunavastoiksi ole. On kiva nousta uuteen päivään keväisin ja kevyin mielin.

Nyt on jo yötkin niin paljon plussalla, että siirsin osan tomaatintaimista ja kasvihuonekurkuistakin kasvihuoneeseen, samoin chilipaprikantaimet. Parvekeruukullinen avomaakurkun taimia samoin kuin toinen ruukullinen tomaatintaimia ulkoilee terassin kaiteella päivät ja käännän niitä aina kerran päivässä. Voivat tosin ajatella (?) että miksiköhän aina käännetään niskoja nurin! Pian nekin varmasti saa jo viedä lavaan ja vaikka harson alle.

Onnenpensas lopetti kukintansa ja pukkaa lehtiä, mutta mahonia puolestaan hehkuu keltaisena. Hedelmäpuut nupuilla, yksi luumupuu jo kuin morsiushuntu täynnä valkoisuutta. Saskatonit ovat pian kukassa, samoin sireenit ja pihlajat.
Narsissit, isot ja pienet, keltaiset ja valkoiset, kerratut ja yksinkertaiset, kaikki täydessä kukinnassa.

Aamukierros pihamaalla. Pihametsikössä vielä vuokkoja vaikka sinivuokot ovat jo lopettaneet kukintansa.
Hämyvuokko nousi talven alta.

Valkovuokkoja metsä valkeanaan.

                     Keltavuokkojakin parissa kohtaa (kamera heilahti!)

Ja esikkoja:Varsinainen kevätesikko vasta nupulla, samoin paksulehtisempi esikko.

Ja vielä kukkii
Kevätkaihonkukka


Sarjatulppaani (?)

Keisarin pikarililja, nyt toin Türistä myös punaisen

Helmihyasintti

Joku hyasintti tämäkin ?

Tämän nimestä ei aavistustakaan!
Ja nuppuja on akileijassa, kieloissa (vaal.punainen, kerrottu valkoinen ja vanha perinteinen jalokielo), liljat nousseet jo maan povesta, pionit isoilla nupuilla, varjoliljat pian täydessä mitassaan. Siinä muutamia esimerkkejä. Jos ei enää lämpötila laske viileäksi saamme pian nauttia monien kukkasten kauneudesta. Kuka se sanoikaan, että onnellisuuteen tarvitaan puutarha!


Piipahdettiin viikon lopulla myös niemen nokassa. Istuttelin sinne Korean pihtaa ja kartiokuusta sekä punakoivua. Vein myös peittoruusua muiden ruusupensaiden joukkoon. Järvi oli vapaana, vesi suhteellisen korkealla ja ihanan raikasta aamuisille pulahduksille. Simo oli terhakka uintivalvoja ja muutenkin piti huolta, ettei rastaat ja harakat paljon pihapiirissä lennelleet.
 Kuikat muistivat varmaan koirulin ennestään eivätkä kaihtaneet haukkujaa vaan uiskentelivat aivan laiturin edessä. Kyllä sielläkin kaikki kasvit olivat hienosti talvehtineet ja muscarit jo kukkivat, samoin valko- ja sinivuokot ja hämyvuokkokin availi nuppuaan. Punainen ketunleipäkin availi silmiään valkovuokkojen vieressä. Pilvikirsikkaa on levinnyt rantametsikköön ja taimet kasvaa hujauksessa, pian on otettava vesuri jo käyttöön. Ja puron sulla rantavedessä keltaiset rentukat, voi ihanuutta.

Korvasieniä kävin haeskelemassa. Löysin vain yhden ja prinssipuoliso poimi kaksi pienempää. Kyllä niistä pieni kastike syntyy, keittelin ne vähäisetkin kolmeen kertaan, varmuuden vuoksi.

Ja mitä vielä. Sellaista hässäkkää on ollut etten ole ehtinyt blogeja kommentoimaan vaikkakin pikaisesti läpi lukenut. Parannan tapani, lupaan. Jotenkin musiikki vie mennessään, olen läpsytellyt gonga-rumpujani poikien taustalla, he kun käyvät laulattamassa eri yhteyksissä ja samalla tietysti roudaan prinssipuolison nuottikasseja ym. Tunnen itseni tarpeelliseksi. No, Simolle tottakai ainakin.
Kotimatkalla maanantaina piipahdettiin Leivonmäelle Leivonlinnaan muuttaneessa Karoliinan kahvimyllyssä ja voi niitä rieskankokoisia korvapuusteja! Ja hedelmäkakkuja. Ja sitä miljöötä! 
Niin hyvää että melkein unohdin ottaa kameraa esille, nam!
Kannattaa pysähtyä jos siellä ajelette. Juustoja, juustomaitoa ja kaikkea maittavaa myynnissä.

No, hyvin näkyin puustinen puolisolle maistuvan. Nyt lopetan lätinät ja länttään loppuun ystävältäni saamani pelakuun. Se on niiiin ihanan värinen ja alkoi heti juurruttuaan kukkia. Mitäs tykkäätte?
Eikö ole kaunis!  Ei voi laulaa, että vanha pelarkuunia on mummon akkunalla! No ei silti katulaulajakaan akkunan alla lauleskele, vaan sisällä soittaa harmonikkaa tuo lemmenpaulan jo viiskytviisvuotta sitten sitonut vaari, hih!!!


32 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja noi herkut , auts!
  Ai, tuo on sarjatulppaani, minullakin kukkapenkki, jonka reunassa paljon noita.
  Kyllä kevät vaan on ihanaa aikaa, mutta voisi olla kyllä lämpimämpää. Tavallisesti olen paahtanut tähän aikaan itseäni jo kummasti, mutta ei nyt.
  Aurinkoa kuitenkin teille sinne!
  -päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka päivä saa nyt ihastella kukkapenkkien liepeillä. Jostakin olen kuullut nimen sarjatulppaani, ehkä se on tai sitten ei. Nyt onneksi on hieman lämmennyt, uskalsin viedä osan taimista jo ulos kasvamaan. Uskotaan lämpöön ja kesän tuloon, ennusmerkit on vahvat! Kivat sulle, päivi.

   Poista
 2. Vau, kuin kaunis tuo viimenen esikko, ei pelakuussakaan mitää vikaa oo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään tuosta esikosta! Valkoista palloesikkoa vielä kaipaan. Virossa on tien varret täys keltaista kevätesikkoa nyt täydessä kukassa, täällä ollaan jälkijunassa.
   Tää pelakuu on super, ensin nuput ihan vihreät, sitten kukat vitivalkoiset ja saavat hentoa punaista terälehtiinsä. Ei ihan se perinteinen punainen.

   Poista
 3. Ihania kevään kukkijoita, esikot on aina vaan niin ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot on kevään airuita, vaatimattomia mutta kovia kukkimaan sitten kun ovat "kotiutuneet". Tallinnalaiselta ystävältä sain paksulehtistä esikkoa, jossa tummanvioletit kukat keltaisin keskustoin. Lisääntyy kukkamaalla kovasti, nyt ei vielä kukassa.

   Poista
 4. Ihana kevät ja kevään kukat! Karoliinan kahvimyllyssä pitääkin piipahtaa kunhan taas ajellaan sinne etelämpään päin ensi kuussa.

  Nyt täälläkin tuntuu monen kolean ja sateisen päivän jälkeen ihan keväälle, sininen on taivas:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa pysähtyä Leivonmäellä, sielu lepää ja kroppa saa ravintoa! Eilinen aurinkopäivä muuttui tänään vesisateeksi, olen hyysännyt pikkuruisia tomaatin- ja avomaakurkuntaimiani eestaas terassille ja sisään. Jos niistä muutamakaan selviäisi hengissä, silti kylvän avomaakurkkua myös suoraan penkkeihin. Pihamaalla on kiva kuljeskella katsastamassa keväistä väriloistoa, silmä lepää tulppaaneissa, esikoissa ja muissa ihanuuksissa.

   Poista
 5. Kauniita kevään kukkasia, nyt kun saadaan lämpöä kyllä kukat alkavat kukoistamaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sataa mutta lämmintä sadetta onneksi. Nautitaan kevään väriloistosta.

   Poista
 6. Kiitos kauniista kukkaesittelystä josta löysin nimen pihallani olevalle pikkukukkijalle jonka nimeä en tiennyt, kevätkaihonkukka:)
  Ja nuo niemen nokka-kuvaukset, niitä niin mielelläni lueskelen varsinkin kun niissä on kukanvartija mukana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, minullekin on selvinnyt monen kukkaseni nimi blogeja selatessani. Niemen nokasta varmasti postaan taas, kunhan oikea kesä koittaa. Ja Simo on tietysti mukana joka reissussa ja mökin saunassa löylyttelemässä, sauna on Simolle kuin taikasana, tietää heti mistä on kysymys. On se melkoinen nautiskelija, ihana lullukkapoika.

   Poista
 7. Kevät tosiaan on ihanaa aikaa. Harvinaisen sievä pelargonia. Ihanat vaaleat värit ja sävyt. Hempeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät saa ihan villiksi aina uusien kasvien hankkimiseen. Talven jälkeen sitten on onnellinen, jos ovat selvinneet lumen alla uuteen kukoistukseen.

   Minä tykkään tuosta pelakuusta, sain sen ystävältäni ja heti puhkesi kukkimaan.

   Poista
 8. Niin paljon kaunista sinulla siellä. Tää kevät on aikaa, että melkein henkeä salpaa kun ympärilleen katsoo, niin vahvan vihreenä kaikkiOikein hyvää toukokuun loppupuolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kukkapenkit ja kasvit ihan ympäriämpäri pihalla, ei ole mitään puutarhasuunnitelmaa vaan maata on käännetty tarpeen mukaan. Ja metsää olen halunnut säilyttää ympärillä, se on voimaannuttava elementti.
   Virolainen ystäväni sanoi, että tammipuuta pitää nojata selkä puuta vasten, mutta pihlaja pitää ottaa syliin että saa "jaksua" ja voimaa elämiseen.
   Sinulle ja Himmulle myös mukavia toukokuun lopun kevätpäiviä.

   Poista
 9. ♥oi ihanuus, mitä kaikkia kukkia siellä jo kukkiikaan!Ja kaunis on pelarkuuniakin! ♥♥Onnea teille "viis-viis", upea luku, mahtava pari♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätaurinko avaa kukkaset loistoon. Kiitos, on tätä taivalta jo tullut melkoinen kilometrimäärä!♥♥

   Poista
 10. Voi että onkin jo paljon kukkivia siellä ja näissä kuvissa. Suloisia nuo esikot ja vuokot ja ja ... tuo kakkupala, ai että, kyllä maistuisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkukkaset ihastuttavat juuri nyt, sitten kun päästään kesään alkaa ruusujen, sireenien ja omenapuiden kukinnat, samoin perennoiden nuput aukeavat. Joskus haaveilen saavani jonkinlaisen suunnitelman kasveilleni, mutta tämä hajasijoituskin toimii kotona (mökillä sentään joku järjestys kukkamaalla). Ja todentotta, tuo kakkupala oli tositosi herkullinen.

   Poista
 11. Voi mitä kukkaihanuuksia piha täynnä! Esikot niin suloisia... Parasta kevätaikaa elämme... Toivottelen mukavaa vikonloppua! <3

  VastaaPoista
 12. Voi mitä kukkaihanuuksia piha täynnä! Esikot niin suloisia... Parasta kevätaikaa elämme... Toivottelen mukavaa vikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta Kaisa Reetta, nyt nautitaan tästä väriloistosta ja ylipäätään keväästä. Samoin sinulle keväistä viikonloppua toivottelen.♥

   Poista
 13. Kyllä sitä on ulkona kun lumiukko näitten kukkasten keskellä, tämmönen joka ei tiedä kukista mitään!
  Onneksi sentään osaan lukea ja tajuan kuvat ja kauniistahan minä tykkään! Tarkastelen kyllä kuvia kauan ja suurennakin niitä, joitakin tunnen ulkonäölta, mutta siihen se sitten jääkin.
  Ei tule minusta hortonoonia, ei sitten millään......;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maikku, kukkien tarkoitus on ilahduttaa eikä ole tarpeenkaan joka horsman nimeä tietää. Minultakin on monta nimeä hukassa, joitakin en ole koskaan tiennyt ja suuren osan tutuistakin jo unhohtanut. Googlailen välillä löytääkseni kenestä onkaan kysymys. En minäkään hortonomi ole, kunhan hortoilen tuolla pihapiirissä....hih.

   Poista
 14. Ihanaa kukka loistoa sinulla. Minäkin kävin Tyrissä ja ostin myös Kermesmarja juurakon.ja toksruusun eli Salkoruusun Lähdetiin pejantaina puoli neljältä markkinoilta ajelemaan Tallinnaan olimme omalla autolla matkalla. ostin muutaman taimen. Minun Tyttärieni kanssa olimme siellä Kiva siellä oli katsella ja ihailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoihin aikoiihin ollaan Türissä kuljeskeltu, Tallinkin Starilla palattiin mekin. Kermesmarjaa samoinkuin Pallesorvarinpensasta yritin siemenestä kylvää jokunen vuosi sitten mutta hukkapullistus kun ei mitään noussut maan pinnalle. Ostin tänä keväänä sitten molemmat, toisen Viherpeukuilta ja toisen kukkamarkkinoilta. Kyllä ne markkinat on vaan niin joka kevään must!

   Poista
 15. Ihanasti teillä siellä jo kukkivat monet, monet kukat. Sinä olet varsinainen viherpeukalo, saat ympäristösi kukkimaan. Hyvää kukkaiskevättä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unelma, toinen varsinainen viherpeukku! Nautitaan väriloistosta ja kesän odotuksesta. Tänään onkin jo aurinkoa taas, aion viedä jo kurkuntaimet ja kesäkurpitsat ulos harson alle.

   Poista
 16. Minulle on tullut jo ihan kesäntuntu tässä viime päivinä!
  On niin vihreää joka puolella, luonto oikein kukoistaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika, kiva kun tulit kommentoimaan. Ihan totta, kesä tulee takuuvarmasti, luonto on sanomattoman kaunista ja vielä puhdasta talven jäljiltä. Metsässä ja kallioilla on mukava tallustella ja voimaantua.

   Poista
 17. Paljon on ihanaa katsottavaa taas puutarhassanne. Nyt täälläkin jo aurinko lämmittää. Kasvimaa on valmiina odottamassa papujen siemeniä.

  VastaaPoista