sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

MITTUMAARI OLI JA MENI

Kylmin juhannus kolmeen vuosikymmeneen, sanottiin uutisissa.
Totta, tulomatkalla saatiin  rakeita, räntää, vettä ja lämpötila ei vaan jaksanut nousta juurikaan,  pohjanoteeraus Hankasalmen kohdalla vain neljä astetta. Mutta mökillä kestettiin - ja mikäs on kestäessä, katto pään päällä ja tulisijat käytössä. Ja sauna joka ilta, uinti kylläkin vapaaehtoista! Aitassa nukkujille vietiin lämpöpatteri yöksi.

Aurinko pilkahteli aina sateen lomassa. Mutta ei valittamista, kaikilla taisi olla samankaltainen juhannussää!
Meitä oli täällä niemen nokassa yhteensä kymmenen ruokapöytään istujaa sekä Simo vielä päälle päätteeksi. Laitettiin yhdessä pikku-miniän kanssa ruokaa (siis hän suunnitteli, kattoi ja poika grillasi), minä vain perunat keitin ja porkkanat. Ihanalta maistuu jos ei itse tarvitse hellan äärellä seista.

Juhannuskokko jäi meistä riippumattomista syistä aattona polttamatta, kaipa sen sitten seuraavana iltana sytyttivät, mutta meillä oli sitten jo muut menot. Aattona takassa grillattiin makkaroita ja saunottiin.  Sataa tihuutti, mutta sitten kun aurinko pilkahti, sateenkaari tuplaantui ja ylettyi saaresta meidän rantaan asti.




Sateenkaaren päästä löytyy aarre, minulle se on tämä mökkerö, senhän jo näkee sateenkaaresta!

Hieman myöhemmin kun pelattiin porukalla ristiseiskaa, katsahdin ulos ja vautsi, mikä värimaailma.

Niinhän sitä sanotaan, että iltarusko hyviksi ilmoiksi. Ja tänään onkin ollut sateeton päivä!

Pakko postata vielä toinen kuva varmuudeksi!

Simolla on ollut mukavaa, aina on löytynyt rapsuttajia, lenkittäjiä ja herkkupalojen jakajia. Simo kyllä viihtyy täällä niemessä tosi hyvin.

Aina kun joku meistä oikaisi itseään sohvalle, oli Simo oitis päivänokosilla kiinni koipien välissä. Nautinnollista päiväunta koiralla!
Martta-tädin akileija avasi kasvonsa auringolle. Myös ruusut kukkivat; tornionlaaksolainen, suviruusu,tummanpunainen pienikukkainen juhannusruusu Nelly, valkoinen juhannusruusu,  ristinummelaisessa kuusi nuppua vielä aukeamatta, samoin Valamon ruusu odottaa lämpöisempää säätä. Tulomatkalla sain Amalialta muutamia ruusunjuuria, mm. Kempeleen kaunottaren. Kaikki on istutettu ja toistaiseksi hengissä, vettä on tullut taivaasta ja kannettu järvestä. Ja unkarinsyreeni kukoistaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.





Nyt on järvellä aivan tyyntä. Niemestä on juhannusta viettämään tulleet jo lähteneet takaisin, vain me kolme, minä, prinssipuoliso ja Simo lämmitellään täällä saunaa ja nautitaan maisemasta. Hyttysiä on ollut aivan hurjat määrät, armeija odottaa jo oven ulkopuolella, jos sisältä tulisi verenluovuttajia!

Tänä aamuna harmittelin, että kamerani oli sisällä mökissä kun olisin sitä tarvinnut. Simo juoksi aamulla heti laiturille niinkuin aina.
Minä kuuntelin saunamökin rappusilla miten kuikat kaakattivat tullessaan meille päin. Luulin niitä olevan vain kaksi tai korkeintaan kolme. Ylväästi ne uivat laiturin ulkopuolella noin viiden metrin etäisyydellä. Kaikkiaan yksitoista kuikkaa!  Ne pysähtyivät Simon haukkuessa häntää heiluttaen. Tietäväthän kuikat, ettei koira tassujaan niiden takia kastele. Kaksi kuikkaa lähti tulemaan laituria ja koiraa kohti, oikoivat kaulaansa ja kääntelivät sitä. Tulivat parin metrin päähän koirasta haukkujaa ihmettelemään. Lopulta kaikki kuikat lähestyivät laituria ja ihmettelivät Simon täpinää. Kun minä liikahdin, sukelsivat kaikki yksitoista ja vain renkaat jäi veden pinnalle. No, tallentuipa alitajuntaani vaikkei kameraani.

Tällaista eloa meillä. Aitan takana puupinossa kuoriutuu parhaillaan pikkiriikkiset linnunpoikaset pikkiriikkisistä linnunmunista. Niiden vuoksi toivoisin hiukan lämpöisempää säätä! Ja muutenkin.



21 kommenttia:

 1. Oi mikä sateenkaari!
  Ihana juhannuspostaus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli! Aarre löytyy sateenkaaren päästä!

   Poista
 2. Hienoja kuvia ja Simo sai mut taas hymyilemään;)

  VastaaPoista
 3. Hih, totta puhut Anja, toisten laittama ruoka maistuu aina, kun ei itse tarvitse koko menuuta vääntää. Ja kun porukkaa on ollut noinkin paljon niin mukava on yhdessä kokkailla. Nuoret meilläkin grillasivat, heillä on omat makuelämykset. Kaikki muu minulle maistui mutta grillattusta maissista en tykkään.
  Kiitos kuvista, upea sateenkaari ja kukkaset :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, maissit on kuin suden hampaita! eivätkä maistu just millekkään.
   Muuten grilliruoka kyllä teki kauppansa.
   Onneksi juhannus on vasta vuoden päästä, ehkä vähäsen lämpimämpänä!

   Poista
 4. Juhannuksenne kuulostaa kivalta. Tasan kävivät onnenlahjat säiden suhteen, paitsi sateenkaaren. Teillä oli upea sateenkaari ja upeat värit taivaalla. Hienot kuvat. Sinulla on kauniit akileijat, tuo sininen ja valkoinen. Simolla oli varmaan superhyvä juhannus, ei yhtään huono, kun oli lämmittäjiä, leikittäjiä, lenkittäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva juhannus, vaikka villapaitaa tarvittiin. Kyllä iloitsin akileijoista, tuo sinivalkoinen ihan yllätyksenä aukesi, en sen uskonut juurtuneen lainkaan. Minulla on lisäksi vaaleankeltainen perhosakileija, se ei vielä ollut avannut nuppujaan mökin kukkamaalla joten odotella pitää...
   Simo nautti täysillä. Nyt aamulla kun lähdettiin kotiin, koira istui laiturilla ja moikkaili kuikkaparia, joka hiljakseen lipui koiran ja laiturin ohi!

   Poista
 5. toisi kauniit otokset.
  kivaa laittaa ruokaa yhdessä.
  Meillä onnettomat säät mutta hyvä ruoka parempi mieli vaikkakin syötiin sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säät olivat tasapuolisesti kaikille riittävän kylmät, siksi ei hukkuneitakaan tänä juhannuksena ollut kuin yksi.
   Niinpä, ei tarjettu terassilla, sisälle piti pöydät kattaa. Hiukka ahdasta, mutta hyvä sopu antoi sijaa ja kaikki tulivat kylläisiksi.

   Poista
 6. No nyt sulla on sitten toinenkin puska Valamonruusua tulossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valamon ruusu on kaunis, eipä haittaa vaikka niitä on useampia mökilläkin.
   Istuttelin ruusun taimet, enkä enää ollut varma, mikä mitäkin lajia oli, joten yllätyksiä on sitten kun avaavat joskus nuppujaan♥

   Poista
 7. Upeatkuvat sateenkaresta ja iltaruskosta. 11 kuikkaa on varmasti mahtava näky.
  Toivotaan että sää hieman lämpenis, vaikka kasvit tykkää vedestä niin ois mukava olla kuivin jaloin tuuma Lilli joka inhoaa tassujen pesua, rapsutukset Simolle:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateenkaari ja iltarusko olivat todella upeat.
   Ja tuo 11 kuikan parvi juhannuksena, syksyllähän ne vasta kokoontuvat parveen uiskentelemaan. Saaressa pesinyt kuikkapari uitti kahta pikkuistaan lähellä saaren rantaa, nämä isommat olivat ehkä viime vuoden poikasia kun ei niillä perhettä kenelläkään vaan leikkivät piirileikkiä Simon kanssa! Simo ei mene veteen suurin surminkaan, vaikka sen emä ui joka päivä. Antaa kyllä mielellään suihkulla pestä vatsanalustansa ja tassut kun tulee rapakelistä sisälle. Simo kiittää rapsutuksista♥

   Poista
 8. Oi miten ihanat kuvat sateenkaaresta ja nuo värileikit järven pinnassa. Näin se mini tämä juhannus erilaisissa oloissa mutta missään ei unelmien juhannusta. Mutta siinä se vaan meni ja Simi osaa ottaa leppeästi.
  Oikein hyvää tätä viikon jatkoa toivotan , jospa se alkaisi lämpiämäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolea juhannus on onneksi takana päin. Nyt uskotaan, että sää tästä lämpiäisi ja tulisi oikea kesä.
   Sinulle ja Himmulle oikein leppoisia päiviä!

   Poista
 9. Upeita kukkia sinulla siellä! Upea sateenkaari ja iltarusko, vau! Simolle rapsutuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkamaalla on nyt kiva käydä katselemassa avautuvia nuppuja!
   Juhannusaattona satoi, sateen jälkeen saatiin sateenkaari! Ja hetki sen jälkeen taivas purppuroi iltaruskoa. Simolta hau-kiitos!

   Poista
 10. Kauniita on kukkaset, ylimmän kuvan valkoinen ihan näyttää hohtavan, hieno kuva! Samoin on sateenkaari ja iltarusko niin upean näköisiä viileästä säästä huolimatta. Simon unet näyttää niin makoisalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo valkoinen on ängelmä, en tiedä mistä se on tullut, mutta lilaa ja valkoista kukkii. Ja kirvojen lempikukka näyttää olevan.
   Juhannus oli todella kostea ja kolea. Ilmankos Simo koisaili sisällä mahdollisimman liki!

   Poista
 11. Onpa upea sateenkaari!

  VastaaPoista