lauantai 7. kesäkuuta 2014

PALKITSEVAA PASTEERAILUA

Tämä vuodenaika on aivan ihana. Kesän huomaa selvimmin paitsi lähkähdyttävästä lämmmöstä myös kiertämällä puutarhassa päivittäin. Vaikka harmittaakin, että mökin perennapuutarhassa kukintaansa aloittavien kasvien seuraaminen jääkin juhannukseen, täällä kotipihassa riittää pällisteltävää meikäläiselle mielin määrin.
Siniset iirikset kukkivat tänä vuonna täysillä. Mökillä on useita erivärisiä iiriksiä, mutta niiden kukkiminen on jäänyt vaatimattomaksi.

Rosenkvitten myös yllätti, tulleeko nyt satoa myös syksyllä.

Taisin aiemmin kertoa Moskovan kaunottaren muuttomatkoista. Siitäkö lie suivaantunut ja pukersi yhden kukkatertun. Vaan ylläriksi tulikin sitten vielä toinen pienempi, ihan vitivalkoinen.
Ja samassa varressa ovat!

Marjaomenapuu kukki nyt ensimmäistä kertaa, jännää nähdä, onko siinä syksyllä pieniä omenoita!

Kevät on tuonut kaiken kukinnan paljon ennen aikojaan. Ennen sireenit ja kielot kukkivat juhannuksen aikaan, samoin pihlajat.
Nyt niiden kukinta alkaa olla jo ohi. Pihlajat ovat niin täynnä kukkaterttuja, että tilhiparville riittää syksyllä syötävää.

Itseasiassa puutarhassa on niin paljon uutta kasvua ja kukkaa, että oikein sielu ja silmä lepää. Juhannusruusun nuput ovat juuri ja juuri avautumaisillaan, suviruusu jo kukkii ja myös villiruusussa on valtavasti nuppuja. 
Liljat ovat venyneet vartta ja niiden kiusa, punaiset liljakukot, yrittävät parhaansa lisääntyäkseen liljan lehtien alapinnoilla.

Toinen puutarhan kiusa on lehtokotilot. Uskomatonta, miten ne laumana lähestyvät tien yli sateen jälkeen. Niiden hävittämisen paras keino on poimia ne ja lähettää etanataivaaseen. Niin hyvin jahti onnistui, että tänä aamuna vain kaksi kulki mökki selässä alapihalla. 

Akileijat, siniset ja vaaleanpunaiset ovat myös avanneet kukkansa.
Ja erityisen onnellinen olen syysvuokosta, joka nostaa reippaasti päätään sekä täällä kotona että mökin kukkamaalla.  

 Pikkutalvioltakin löytyi värimuunnos, tavallisen sinisen joukossa kukkii tummempi lilan värinen.

Siemenet on kylvetty maahan, vanhanajan hernekin on noussut jo isolle taimelle. Herneitä sain Unelmalta ja hienosti kaikki itivät. Pitää vaan säilyttää tulevista siemenherneet ensi kesäksi myös.
Mansikkamaa kukkii hienosti, ehkä satoa saadaan ellei lukuisa rastasjoukkio ehdi ennen meitä. Punaherukoista söivät jo osan raakileina. Pakko oli verkottaa pensaat.


Taponlehti on oikea etanarysä. Sen tiiviissä kasvustossa on lymypaikkoja myös lehtokotiloille. Toki niitä on löytynyt yli metrin korkeudelta tuoksuvatukasta ja herukkapensaistakin.

Jotkut ovat opettaneet koiristaan mm. kantarellien etsijöitä.
Opettaisinko Simon keräämään mahdolliset lehtokotilot pihanurmikolta?!? ei taitaisi onnistua! Poika on kiinnostunut oravista, räkättirastaista ja korppien ylilennoista.


Nyt viikonloppuna meillä on meneillään pihakirppis-rompetori.
Eilinen päivä oli lämmin, yhden kerran ukkospuuskan tuuli yritti riepottaa telttakatoksen mukaansa, mutta muuten kaikki meni ihan mukavasti. Sitä minä vaan ihmettelen, että kauppa käy rompetorin puolella paremmin kuin minulla, jolla sentään on ihan laatutavaraa tarjolla. Vanhat perunakuokat, sorkkaraudat ja heinäseipäät sekä antiikin ajan polkupyörät menivät kuin kuumille kiville. Mutta ehkä tänään on minun päiväni sitten. Vein tyrkkylle myös ison nukatun seinäryijyn, ehkä joku sen vaikka matokseen ostaa...

Jaapa jaa. Pakko se on vaan lähteä puhaltamaan aamukaste myyntiteltan ympäriltä. Vaikka se on kylläkin auringon hommia se.
Mukavaa lauantaipäivää, nauttikaa täysillä.

17 kommenttia:

 1. Paljon on silmäruokaa, kaunista.
  Hyvää markkinapäivää ja heleää Helluntaita sinne teille ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sylvi, ei minun kukkaseni vedä vertoja sinun kukkaloistollesi!
   Heleätä Helluntaita myiös teille ♥♥

   Poista
 2. Kaunista kesän kauneinta aikaa.Hyvää helluntaita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nyt pitää nauttia silmän täydeltä! Samoin hyvät Helluntait.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Kiitos kivasta tarinasta kuvineen ja oikein hyvää Helluntaita sekä viikonloppua sinulle ja pojillesi, Anja! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili kommentista! Hyvää Helluntaita sinulle, meillä vielä huomennakin kirppistelyä joten viikonloppu sujahtaa ohi nopeasti. Terkkuja ♥♥

   Poista
 4. kesäisen tunnelman oikeen aistii kun kuvia katselee. Tämä on sitä parasta aikaa.

  Mielenkiintonen tuo tei kirppis, saan tuosta vähän vinkkejä kun olemme ajatelleet pitää vastaavan heinäkuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyttä kesää on. Kasattiin pihaan ja autotallin katokseen sekä autotalliin kaikki (?) turha ja tarpeeton. Minulla oma teltta missä tarjolla on vähän ns. parempaa kippoa ja pystiä. Kuitenkin tuo rompepuoli myy paremmin, heinäseipäistä vanhoihin työkaluihin. Toisen romu on toisen aarre. Kivahan tuolla on istua nökötellä ja vaihtaa ihmisten kanssa mielipiteitä ja hieman myös myydä.
   Tarjosin, kun niin aurinkoista, omasta puutarhasta mustaherukkamehua kävijöiden virkistykseksi, näin saan pakastimeenkin hieman lisätilaa. Ihmiset ilahtuivat mehulasillisesta, joten kannatti kuljettaa kylmälaukussa mehupänikkää.

   Poista
 5. Kyllä tämä kesä nyt on niin täyteliästä, kaikki kasvaa kohtisten, ei tahdo mukana pysyä. Olisipa tää kesä edes pari kuukautta pidempi, menee niin nopeasti aina. Minulla pihapiirissa 4 isoa pihlajaa ja kaikki niin täynnä kukkia ettei taitaisi enempää mahtua, viime kesän jättivätkin melkein väliin.
  Oikein hyvää helluntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellisesti kaikki ennenvanhaan juhannuksen aikaan kukkivat ovat nyt jo kukintansa loppuvaiheessa. Mutta olihan kevät niin lämmintä aikaa. Meilläkin isoja pihlajia pihapiirissä, toivottavasti marjoja tulee linnuille nautinnoksi.
   Mukavaa Helluntaita!

   Poista
 6. Kaunista kukka loistoa on nyt kaikkialla. Nuo kotilot on inhoittavia meki kerämme niitä
  harvase päivä etteivät pääse lisäntymään Hyvää Helluntaita Anja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinulle Irma, vaikka myöhässä tulee tämä toivotus. Pidettiin kirppistä vielä tänäänkin ja sitten jälkisiivous.
   Meillä enää harvoja yksittäisiä limaklönttejä mökki selässään vetää nurmikolla kohti puutarhaa. Tarkkana pitää niiden kanssa olla, sillä sikiävät tosi nopeasti.

   Poista
 7. Hyvää helluntain jatkoa minultakin.Ihania kukkia. On tää Suomen suvi mahtava ihme aina vaan. Muutamassa viikossa kaikki tämä ihanuus nousee maasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehdin minäkin toivotella helluntain jatkoja. Nyt on puutarhassa kiva kuljeskella. Ja kaivoin puutarhasta kymmenkunta mansikkavadelman tainta, kun ovat niin lisääntyvää sorttia, ja myin kirppiksellä. Menivät kuin kuumille kiville! Kohta on piikkipensaita pitkin Porvoota ja Loviisaakin, hih.
   Jotenkin surullista, että pihlajan ja sireenien kukinta on jo ohi vaikka juhannukseen on vielä kaksi viikkoa!

   Poista